Evropa se potýká s nedostatkem Ozempicu, zatímco USA má zásoby

Dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk oznámila, že očekávané přerušované dodávky diabetického léku Ozempic v Evropské unii nebudou mít dopad na všechny členské státy. Výpadky v dodávkách by měly trvat až do posledního čtvrtletí roku 2024 vzhledem k vysoké poptávce po léku.

Evropa se potýká s nedostatkem Ozempicu, zatímco USA má zásoby
Evropa se potýká s nedostatkem Ozempicu, zatímco USA má zásoby | www.shutterstock.com

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zveřejnila v pondělí doporučení společnosti Novo Nordisk pro zdravotnické pracovníky. Ti by měli nadále omezovat zahajování léčby novým pacientům jak Ozempicem, tak i dalším diabetickým lékem Victoza, dokud se situace se zásobováním nezlepší.

Mluvčí Novo Nordisk uvedl, že společnost aktivně pracuje na rozšíření své výrobní kapacity. Výroba nyní běží nepřetržitě, aby bylo možné uspokojit enormní poptávku po Ozempicu a Wegovy, léku na obezitu se stejnou účinnou látkou. Analytici odhadují, že trh s léky na obezitu by mohl do začátku 30. let dosáhnout hodnoty přibližně 150 miliard dolarů.

Pro řešení situace Novo Nordisk značně navyšuje své investice. V roce 2024 plánuje investovat do kapitálových výdajů 45 miliard dánských korun (přibližně 6,67 miliardy dolarů), což je výrazný nárůst oproti 25 miliardám korun v roce 2023.

Je důležité poznamenat, že ve Spojených státech jsou v současnosti dostupné všechny dávky Ozempicu.