Kryptoměnový startup 5ire: Velké sliby, chybějící miliony a otázky kolem financování

Ambiciózní kryptoměnový startup 5ire, založený v roce 2021 s cílem vytvořit ekologický blockchain, se ocitl v centru mediální pozornosti ohledně svého financování a plnění slibů. Společnost, která oznámila získání investic v celkové výši 221 milionů dolarů, čelí pochybnostem o skutečném stavu svých financí a schopnosti dodat slibovanou technologii.

Kryptoměnový startup 5ire: Velké sliby, chybějící miliony a otázky kolem financování
Kryptoměnový startup 5ire: Velké sliby, chybějící miliony a otázky kolem financování | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Zakladatelé Pratik Gauri a Prateek Dwivedi spolu s finskou spoluzakladatelkou Vilmou Mattilou (která společnost později opustila) zahájili ambiciózní marketingovou kampaň, která zahrnovala fotografie s významnými osobnostmi jako Barack Obama či Al Gore. 5ire také přilákala do své poradní rady známé osobnosti včetně fotbalové legendy Didiera Drogby.

Dvě oznámené investice ve výši 100 milionů dolarů - jedna od Global Emerging Markets (GEM) a druhá od Sram & Mram - podle insiderů nikdy nedorazily na účet společnosti. Zjištění zpochybňuje finanční stabilitu 5ire a vyvolává otázky o transparentnosti jejího vedení.

Společnost oznámila valuaci 1,5 miliardy dolarů, ale toto číslo je zpochybňováno vzhledem k nedostatku podkladů o skutečném financování. Kritici poukazují na to, že taková valuace může být nerealistická pro startup v tak raném stadiu vývoje.

Předseda Sram & Mram, Sailesh Hiranandani, má trestní minulost zahrnující odsouzení za podvody. Skutečnost vrhá stín na důvěryhodnost investice a rozhodovací proces 5ire při výběru investorů.

Celá poradní rada společnosti rezignovala v létě 2022 kvůli nedostatku finančních aktualizací. Hromadný odchod signalizuje vážné problémy v interní komunikaci a potenciálně v celkovém řízení společnosti.

Spuštění blockchainové technologie bylo opakovaně odkládáno, což vedlo k nespokojenosti investorů. Dlouhodobé odklady zpochybňují schopnost 5ire dodat slibovanou technologii v rozumném časovém rámci.

Až 80% raných investorů údajně požadovalo vrácení svých investic, přičemž většina z nich své peníze zpět nedostala. Dosavadní situace naznačuje ztrátu důvěry ze strany investorů a potenciální finanční problémy společnosti.

Navzdory těmto problémům 5ire tvrdí, že pokračuje ve vývoji své technologie. Uzavřená beta verze jejich blockchainu byla spuštěna v červenci 2024, zatím s méně než 400 účty.