Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Uměle pěstované foie gras? Startup chystá revoluci na talířích gurmánů

Francouzský potravinářský startup Gourmey podal u unijních regulačních orgánů žádost o povolení prodeje uměle pěstovaných foie gras, tedy ztučnělých jater drůbeže či vodních ptáků. Pokud úřady žádost schválí, bude moci Gourmey tuto delikatesu nabízet v celé EU. Společnost má rovněž podané žádosti ve Švýcarsku, Velké Británii, Singapuru a USA.

Uměle pěstované foie gras? Startup chystá revoluci na talířích gurmánů
Foie gras se běžně vyrábí tak, že se drůbež (či jiné ptactvo) násilně překrmuje, dokud se jí výrazně nezvětší a neztuční játra. | foto Shutterstock.com

Udržitelný způsob výroby foie gras, kterým se Gourmey zabývá, by mohl nahradit tradiční postup, který je dlouhodobě terčem kritiky (nejen) ochránců zvířat. Běžně se totiž tato pochoutka vyrábí tak, že se drůbež (či jiné ptactvo) násilně překrmuje, dokud se jí výrazně nezvětší a neztuční játra. Naproti tomu laboratorně vyráběné potraviny jsou založeny na technologiích buněčných kultur, které mají dlouhou tradici například v pekařství či při výrobě sýrů. Jsou tedy zcela oproštěny od případného utrpení zvířat.  

Gourmey na svém blogu uvádí, že svaly, tuky či jiné tkáně pěstuje z malého vzorku živočišných buněk, které se kultivují v růstovém médiu bohatém na živiny. „V našem kultivačním procesu nepoužíváme žádné složky živočišného původu, jako je například fetální hovězí sérum. Garantujeme, že konečný produkt takové látky neobsahuje. Kromě toho při výrobě nepoužíváme ani antibiotika, takže i v tomto ohledu jsou naše výrobky zcela bezproblematické.“ A podle zakladatele startupu Nicolase Morin-Foresta lze stejný postup výroby navíc použít i k produkci běžnějších potravin. „Foie gras je jen první aplikací našeho současného know-how. Se stejnými výchozími buňkami můžeme vytvořit jakýkoli druh drůbežího masa,“ řekl.  

Ačkoliv je Gourmey prvním startupem, který požádal o schválení prodeje pěstovaného masa v celé EU, regulační orgány jednotlivých unijních zemí už loni přijímaly obdobné žádosti od dalších firem. Například v roce 2023 předložila svůj produkt z kultivovaného hovězího masa ke schválení izraelská společnost Aleph Farms ve Spojeném království a USA. Francouzská společnost Vital Meats požádala ve Spojeném království o schválení svého kultivovaného kuřecího masa na začátku tohoto roku a britská společnost Ivy Farm uvedla, že očekává schválení od britského regulátora do konce roku 2024, přičemž její kultivovaný salám by se měl na pultech objevit v roce 2025.

Pařížský startup Gourmey založený v roce 2019 vyrábí udržitelné potraviny z geneticky nemodifikovaných živočišných buněk. Od svého založení získal více než 65 milionů eur z veřejných a soukromých investic. Konkrétně podle portálu Sifted získala jen v roce 2022 48 milionů eur z fondů rizikového kapitálu od společností Earlybird, Point Nine a Air Street Capital. Vybrané peníze startup použil na vybudování výrobního centra v Paříži, které je považováno za největší zařízení na výrobu kultivovaného masa v Evropě.