Budoucnost britské AI v ohrožení? Vláda škrtá 1,3 miliardy liber

Vláda Spojeného království oznámila plány na zrušení financování ve výši 1,3 miliardy liber pro technologie a umělou inteligenci (AI), což vyvolalo rozruch v britské startupové komunitě. Toto rozhodnutí, které zahrnuje škrty 500 milionů liber pro AI Research Resource a 800 milionů liber pro superpočítač na Edinburghské univerzitě, by mohlo ohrozit postavení země jako technologické velmoci a snížit její konkurenceschopnost v technologickém sektoru.

Budoucnost britské AI v ohrožení? Vláda škrtá 1,3 miliardy liber
Budoucnost britské AI v ohrožení? Vláda škrtá 1,3 miliardy liber | vytvořeno pomocí Dalle

Nathan Benaich z VC fondu Air Street Capital přirovnal tento krok k "snížení investic do železnic v devatenáctém století". Mnozí zakladatelé a investoři se obávají, že by to mohlo přimět britské startupy k přesunu do zahraničí, zejména do USA.

Ministerstvo vědy, inovací a technologií (DSIT) obhajuje toto rozhodnutí jako "obtížné, ale nezbytné" úsporné opatření v reakci na 22 miliardovou díru ve státních financích. 

Joshua Wöhle ze startupu Mindstone, varuje, že tento krok signalizuje nedostačný zájem vlády o technologie a mohl by vést k závislosti na soukromých firmách, především z USA. Robert Lacher z Visionaries Club poukazuje na kontrastující přístup Francie, která investuje 2,5 miliardy eur do rozvoje AI.

Někteří experti, jako Simon Murdoch z Episode 1, však situaci vidí méně pesimisticky. Domnívá se, že krátkodobý dopad na startupovou scénu nemusí mít významné dopady a že by mohlo jít pouze o dočasnou pauzu k přehodnocení vládních investic.

Navzdory těmto škrtům britská vláda nedávno oznámila plány na investici 8,3 miliardy liber do GB Energy pro podporu obnovitelné energie a pracuje na významném zákonu o AI. Budoucí investice do výpočetní infrastruktury se budou projednávat po vypracování "Plánu akcí pro AI příležitosti".