Digitální továrna bez jediného stroje. Startup Partory chce zrychlit dodavatelské řetězce

Během své existence prý startup dokázal zefektivnit nákupy více než 2200 firmám po celé Evropě.

Digitální továrna bez jediného stroje. Startup Partory chce zrychlit dodavatelské řetězce
Bratři Jakub a Milan Málkovi ze společnosti Partory | foto: Partory

Bratři Jakub a Milan Málkovi to už spolu táhnou dost dlouho. Nejprve pracovali ve firmě jejich otce, následně si založili vlastní společnost Alert Group, která se zabývala distribucí upravených a řezaných kovových trubek nebo prodejem hydraulických materiálů. Měli celkem čtyři sklady a zaměstnávali kolem 50 lidí. Nakonec ale podnik prodali nizozemské společnosti Van Leeuwen, kde oba nicméně zůstali a postupně se vypracovali na různé vedoucí pozice.

Bratři ale nezaháleli, sen o vlastním byznysu totiž prodejem neskončil. V roce 2018 se proto rozhodli spustit projekt Kooperace.cz, tedy katalog volných strojírenských kapacit. A z něho nakonec vznikl startup Factoree – později přejmenovaný na dnešní Partory. Ten má za cíl výrobním společnostem usnadnit nákupy, aby nebyly přetíženy nadměrným množstvím operativních úkolů a zdlouhavých administrativních záležitostí. Strojírenským firmám tak třeba zjednodušuje dodávky kovových dílů, slibuje navíc, že nákupní procesy zkrátí z týdnů na hodiny. 

Během své existence dokázal startup zefektivnit nákupy více než 2200 firmám po celé Evropě, přičemž jim dodal kolem 3,8 milionu kovových dílů, především plechů, jekel a trubek. Nabízí totiž řešení v podobě technické podpory v procesu nákupu, zajišťuje další nové dodavatele, pomáhá získat díly za lepší ceny i ve vyšší kvalitě a ulehčuje nákupčím jejich práci. Prezentuje se proto jako největší česká digitální továrna, která nemá žádný vlastní stroj. Letos by Partory rádo dosáhlo na obrat zhruba osm milionů eur (přes 200 milionů korun).

Podle Milana Málka představuje závislost na jednom dodavateli značné riziko, které může vést i k zastavení výroby. „České firmy by ideálně potřebovaly najít 6314 dodavatelů pro 44 200 komponentů, což představuje 561 971 hodin práce nákupních oddělení. Z toho vyplývá nutná potřeba automatizace a využití pokročilých technologií, bez nichž budou firmy nadále čelit riziku výpadků,“ říká. Jeho startupu v tom pomáhá umělá inteligence, která dokáže zanalyzovat až 3000 technických výkresů za měsíc.

„Naší konkurencí je současný zavedený systém dodavatelského řetězce, jehož neefektivitě nastavujeme zrcadlo a zcela tak měníme zažité pořádky,“ uzavírá Jakub Málek. Do Partory již vstoupil fond Lighthouse Ventures GP, a to investicemi v roce 2020 a 2021. Fondy SFG, Presto Ventures a Depo Ventures později společně přidaly 22 milionů korun v seedovém investičním kole. Mezi klienty Partory patří například společnosti Wanzl, Trumpf, Bobcat či Dražice.