Požáry elektromobilů urychlily certifikaci baterií v Jižní Koreji

Jihokorejská vláda se rozhodla urychlit program certifikace baterií pro elektromobily v reakci na nedávné požáry, které vyvolaly obavy veřejnosti ohledně parkování elektromobilů v podzemních garáží. Podle mluvčí vládnoucí strany People Power Party, Han Zeea, bude certifikační program zahájen již v říjnu tohoto roku.

Požáry elektromobilů urychlily certifikaci baterií v Jižní Koreji
Požáry elektromobilů urychlily certifikaci baterií v Jižní Koreji | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Rozhodnutí přichází po vážném incidentu z 1. srpna, kdy požár elektromobilu Mercedes-Benz s bateriemi od společnosti Farasis Energy zničil nebo poškodil přibližně 140 vozidel v podzemním parkovišti obytného komplexu v Incheonu. Požár trval osm hodin a donutil některé obyvatele k evakuaci do dočasných sociálních bytů.

V rámci nových bezpečnostních opatření budou automobilky působící v Jižní Koreji povinny identifikovat baterie používané ve svých elektromobilech. Některé společnosti již dobrovolně začaly zveřejňovat informace o výrobcích baterií.

Vláda také plánuje upravit pravidla pro požární vybavení. V podzemních parkovištích s nabíjecími stanicemi pro elektromobily budou instalovány automatické hasící systémy. Rozšířeny budou také nabíječky zabraňující přebíjení baterií.

Odborníci se shodují, že identifikace baterií může poskytnout spotřebitelům více možností, ale někteří zpochybňují, zda to skutečně zlepší bezpečnost vzhledem k nedostatku dat o náchylnosti konkrétních značek baterií k požárům.

Navzdory nedávným událostem data ukazují, že elektromobily představují menší riziko požáru než konvenční vozidla. Experti však upozorňují, že požáry elektromobilů mají tendenci hořet déle a je obtížnější je uhasit kvůli možnosti opětovného vznícení.

Nová opatření mají za cíl zvýšit důvěru veřejnosti v bezpečnost elektrických vozidel a podpořit jejich adaptaci na trhu v Jižní Koreji.