Hrot24.cz
Jak se stal z dělníka ropné rafinérie miliardář

foto Shutterstock.com

Jak se stal z dělníka ropné rafinérie miliardář

Dvaapadesátiletý Todd Graves se dostal mezi čtyři stovky nejbohatších Američanů. Než rozjel podnikání v oboru gastronomie, pracoval až 90 hodin týdně v ropné rafinérii.

František Novák

Todd Graves vlastní řetězec s rychlým občerstvením Raising Cane’s Chicken Fingers, který se specializuje na prodej kuřecích stripsů. Hodnota jeho majetku dosáhla už 9,5 miliardy dolarů (220 miliard korun) a stal se tak 107. nejbohatším Američanem. Gastropodnik založil s partnerem Craigem Silveyem v jižní Louisianě v roce 1996.

„Pokud vám lidé říkají, že něco nelze udělat, budete se o to více snažit,“ řekl pro CNBC ke svému podnikatelskému příběhu nyní dvaapadesátiletý Graves. Aby získal peníze na otevření první pobočky později úspěšného konceptu, musel pracovat 90 hodin týdně v ropné rafinérii v Louisianě, později se také živil chytáním lososů na Aljašce.

Na rozjezd podnikání použil našetřených 50 tisíc dolarů, dalších sto tisíc si ještě půjčil od přátel. Nyní už má Raising Cane’s více než osm stovek poboček a loni firma dosáhla tržeb 3,7 miliardy dolarů (86 miliard korun). Kromě Ameriky má pobočky i v Kuvajtu, Saúdské Arábii, Bahrajnu nebo v Emirátech.

Miliardář Graves odmítl, že by svůj více než devadesátiprocentní podíl prodal. „Chci, aby moje děti v podnikání mohly pokračovat,“ vysvětlil. Podle něj má jeho koncept velmi dobrý potenciál k růstu v dalších zemích světa. Když v roce 1996 založil první restauraci, pracoval v ní sedm dní v týdnu, od osmi hodin ráno často až do 3:30 příštího dne.

Jeho podnikání mělo nejvíce namále, když se v roce 2005 jihem Spojených států pohnal hurikán Katrina. Snažil se, aby americké pobočky v postižených oblastech otevřel co nejrychleji a mohl opět vydělávat peníze.

Firma Raising Cane’s Chicken Fingers už oslavila na trhu 28 let a daří se jí stále lépe. Letos vedení řetězce očekává, že dosáhne tržeb ve výši pěti miliard dolarů (116 miliard korun). Graves si vytyčil cíl, že jednoho dne budou jeho restaurace rychlého občerstvení v každé zemi světa. Expandovat chce ale pomalu, aby neohrozil finanční zdraví firmy.