Sourozenci Giang Ta Binh a Khanh Ta Quoc na pražské gastronomické scéně ušli už velký kus cesty a nebojí se výzev

Sourozenci Giang Ta Binh a Khanh Ta Quoc na pražské gastronomické scéně ušli už velký kus cesty a nebojí se výzev

Hrot / Tomáš Novák

Hot Food

Giang Ta Binh a Khanh Ta Quoc: Ještě blíže ke kořenům

Bratři Giang Ta Binh a Khanh Ta Quoc jsou na české gastronomické scéně dobře známí. Před bezmála jedenácti lety otevřeli svou první restauraci Gao Den a ukázali, že neotřelé kulinářské koncepty nemusejí vznikat jen v (širším) centru Prahy.

Sára Goldbergerová

Galerie (7)

O pár let později přišlo Taro na Smíchově a vzápětí Dian na Brumlovce. A i když se každý podnik nacházel v jiné čtvrti a hosty pokaždé lákal mírně odlišný koncept, všechny spojoval přístup, který bratři k podnikání v pohostinství mají.

„Myslím, že důležité je, že se neustále vyvíjíme, snažíme se vzdělávat a zlepšovat. Zároveň jsme nikdy neustoupili od pokory a naslouchání lidem, ať už jde o hosty, naše zaměstnance nebo dodavatele. V gastronomii jde totiž hlavně o lidi a vztahy s nimi. A samozřejmě vás to, co děláte, musí také bavit,“ říká Giang, když se setkáváme v Taru.

Ne však v Taru, jak ho foodies z Česka dlouhá léta znali, ale v Taru, které je kompletně v novém: změnila se lokalita, interiér – a dalo by se říct, že mírně i pojetí samotné restaurace.

V jídlech se dnes ještě více soustředí na své vietnamské kořeny

V jídlech se dnes ještě více soustředí na své vietnamské kořeny

Vojtěch Tesárek

Změna přišla plánovaně. Původní prostor v Nádražní ulici byl pro velké ambice podnikavých bratrů malý, zázemí kuchyně vyhovovalo stále méně. „Hosté tam měli málo prostoru k sezení, nebylo to dostatečně pohodlné. Stěhování tak bylo nutné, ale věděli jsme, že nehodláme dělat velkou restauraci. Stále jsme chtěli, aby byla intimní,“ přibližuje Giang.

Na nové adrese, v čerstvě zrekonstruovaném Paláci Dunaj, je tak počet míst stejný – usadí se tu dvacet lidí. Dominantou nového Tara je stále i otevřená kuchyně, která je ale na první pohled výrazně větší. Novinkou jsou pak čtyři stolky u okna.

Celý prostor mnohem víc dýchá. Jakmile do něj vejdete, vnímáte, že kolem sebe máte spoustu místa. Jistě, bratři by jej mohli vyplnit dalšími stoly a židlemi, to ale nebyl jejich záměr. Gastronomický zážitek tu pořád má mít především charakter komorního představení.

„Nejvíce nás inspirují cesty do zahraničí. Když nejsme v našich restauracích, jsme v nějaké jiné a vnímáme, co nás baví a co ne,“ říkají oba bratři

„Nejvíce nás inspirují cesty do zahraničí. Když nejsme v našich restauracích, jsme v nějaké jiné a vnímáme, co nás baví a co ne,“ říkají oba bratři

Honza Zima

Večer přijdete, pohodlně se usadíte u baru a během dvou a půl hodiny se před vámi rozvine hra sedmi chodů, které má v režii Khanh Ta Quoc. Dvojice má totiž jasně rozdělené role: Giang se stará o plynulý chod všech podniků a administrativu, Khanh je kreativní hlava stojící za jednotlivými pokrmy.

V těch se nyní více než kdy dřív soustředí na své vietnamské kořeny. „Souvisí to s tím, že Češi mají větší odvahu ochutnávat nové věci, ale i s tím, že čím jsme starší, tím víc se chceme vracet k základům,“ popisuje Giang.

„Myslím, že je to přirozené. Táhne nám na čtyřicet, tak se vracíme k tomu původnímu, k tradičním receptům Vietnamu. Tahle myšlenka je v novém Taru více přítomná než dříve,“ dodává.

„Pro Taro nás například inspiroval jeden koncept v Barceloně, který byl založený na otevřené kuchyni,“ doplňují Giang a Khanh

„Pro Taro nás například inspiroval jeden koncept v Barceloně, který byl založený na otevřené kuchyni,“ doplňují Giang a Khanh

Vojtěch Tesárek

Původní lokace v Nádražní ale nezůstala opuštěná. Bratři zde vytvořili bistro zaměřené na oblíbenou vietnamskou polévku pho, kterou zde připravují z poctivého vývaru, kvalitního masa a rýžových nudlí – zapomeňte ale na kupované, na speciálním stroji si je dělají sami, přímo na místě.

A aby toho nebylo málo, přímo v Paláci Dunaj co nevidět otevře také francouzsko-vietnamská pekárna. A další plány? „Letos už asi nic nového nečekejte, ale uvidíme, co další rok. Výzvou by pro nás bylo zkusit zahraničí,“ usmívá se Giang.