Evropskému potravinářství vládnou pivo a sýry
Hodnota produkce evropského pivovarnictví dosahuje 29 miliard eur. České pivovary se na tom podílejí více než miliardou.
redaktor
Hodnota evropské nápojové a potravinářské produkce dosáhla předloni 827,2 miliardy eur, vyplývá z aktuální zemědělské statistické ročenky Eurostatu. To je dvojnásobek oproti primární zemědělské produkci.
Největší podíl na výsledku – celkem 30,2 miliardy eur – mají výrobci sýrů. Mezi nimi podle očekávání dominují francouzští a italští sýraři. Pro Česko mnohem zajímavější je však druhé nejdůležitější odvětví. Tím překvapivě nejsou pekaři či zpracovatelé vepřového, ale pivovarníci. Předloni na celém kontinentu uvařili pivo v hodnotě 29 miliard eur.
Největším producentem je Německo, které se na celkových číslech podílí z jedné pětiny, následované Španělskem s třináctiprocentním podílem. Aktuální údaje za Belgii zatím chybějí, podle Eurostatu vycházejícího ze starších statistik je však hodnota tamní pivní produkce třetí nejvyšší a z celoevropského koláče ukusuje přes deset procent.
Hodnota v Česku uvařeného piva dosáhla 1,1 miliardy eur, což je sedmé nejvyšší číslo mezi Polskem a Rumunskem (se započtením Belgie osmé).