Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Evropa musí urychlit přechod na nízkouhlíkovou produkci chleba, varuje šéf společnosti Yara

Evropa potřebuje výrazně zintenzivnit úsilí o výrobu nízkouhlíkového chleba, pokud chce splnit své emisní cíle, varuje Svein Tore Holsether, generální ředitel společnosti Yara International, jednoho z největších světových výrobců hnojiv.

Evropa musí urychlit přechod na nízkouhlíkovou produkci chleba, varuje šéf společnosti Yara
Evropa musí urychlit přechod na nízkouhlíkovou produkci chleba, varuje šéf společnosti Yara | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Holsether upozorňuje, že hnojiva vyráběná z fosilních paliv tvoří téměř polovinu emisí spojených s produkcí chleba. Tyto emise lze podstatně snížit, avšak výrobci potřebují finanční podporu, neboť dosahování ziskovosti v tomto odvětví je náročné.

Hlavním problémem jsou dusíkatá hnojiva, která vznikají z amoniaku získaného kombinací dusíku ze vzduchu a vodíku z fosilních paliv. Tato hnojiva jsou spolu s dalšími faktory jedním z hlavních zdrojů emisí skleníkových plynů v zemědělství, které představují zhruba 5 % celosvětových emisí.

Yara usiluje o vývoj "zelených hnojiv", ale Holsether zdůrazňuje, že je nezbytná podpora od regulátorů a pobídky pro inovátory, kteří usilují o transformaci tohoto průmyslu. Kritizuje vlády, že nepřistupují k problematice dostatečně seriózně.

Hlavní výzvou je přechod na výrobu hnojiv ze "zeleného" amoniaku, který je vyráběn z čistého vodíku, nikoli z fosilních paliv. Yara již podniká konkrétní kroky, například otevření největšího evropského závodu na výrobu zeleného vodíku a amoniaku v norském Porsgrunnu, a spolupracuje s firmami jako PepsiCo a Atome.

Holsether zdůrazňuje, že amoniak má potenciál nejen v zemědělství, ale i v dalších oblastech, například v dopravě. Výroba zeleného amoniaku je však složitá a nákladná.

Generální ředitel Yary také poukazuje na rozdílné přístupy mezi USA a Evropou k podpoře přechodu na čistší technologie. Zatímco USA poskytuje finanční pobídky, Evropa se více spoléhá na regulační opatření. Holsether dále zmiňuje „energetickou nevýhodu“ Evropy, která vyplývá z vyšších nákladů na obnovitelnou energii, což ztěžuje ekonomicky výhodnou výrobu zeleného vodíku a amoniaku v regionu.