Brusel vs. italské pláže: Provozovatelé hrozí uzavřením služeb

Návštěvníci italských pláží se v srpnu mohou setkat s nepříjemnostmi. Provozovatelé plážových služeb totiž plánují několikadenní stávku, během níž by na několik hodin denně uzavřeli své provozovny a přestali pronajímat lehátka a slunečníky.

Brusel vs. italské pláže: Provozovatelé hrozí uzavřením služeb
Brusel vs. italské pláže: Provozovatelé hrozí uzavřením služeb | vytvořeno pomocí Dalle

Důvodem protestu je dlouhodobý spor o plážové koncese. Evropská unie tlačí na Itálii, aby zrušila současný systém, v němž je 30 000 koncesí na správu pláží již desítky let v rukou stejných provozovatelů za nízké poplatky. Brusel požaduje, aby byly koncese nově přerozdělovány v otevřených soutěžích.

Provozovatelé plážových služeb se však konkurenci brání. Prezident jejich svazu Antonio Capacchione uvedl pr FT.com: "Chceme, aby byly slyšet křiky bolesti vycházející z italských pláží. Lidé věřili zákonům státu, které říkaly 'investujte, kolik chcete', a nyní čelí vládě, která slíbila všechno a nedělá nic."

Vláda premiérky Giorgie Meloniové sice prodloužila platnost stávajících koncesí do konce roku 2024, ale provozovatelé požadují další záruky. Chtějí zejména kompenzace ve výši alespoň dvouletého obratu za případnou ztrátu koncesí.

Spor trvá již několik let. Evropská komise zahájila proti Itálii řízení o porušení předpisů v roce 2020. Změny slibované předchozími vládami se však nepodařilo prosadit. Nyní se čeká, jak se k situaci postaví současná vláda a zda se jí podaří najít kompromis mezi požadavky EU a zájmy podnikatelů na plážích.