Udržitelná kuchyně naštvala olympioniky. Jsou to blafy, reptají sportovci

Nejzelenější, nejudržitelnější a nejinkluzivnější olympijské hry v dějinách čelí dalším obtížím. Zdravé, zelené a k přírodě ohleduplné potraviny sportovcům zrovna nejedou. „To se nedá jíst,“ žehrají na sociálních sítích nad salátem a zoufale prosí o maso a vajíčka.

Udržitelná kuchyně naštvala olympioniky. Jsou to blafy, reptají sportovci
Sportovci se na olympiádě modlí, aby měli k jídlu konečně nějaké maso nebo vajíčka. Často si musí vystačit se zeleninou. | Hrot24, vygenerováno v Dall-E

Už slavnostní zahájení olympijských her v Paříži světu ukázalo, že tentokrát bude celosvětově respektovaná podívaná jiná. Pořadatelé uvedli, že se má jednat o nejvíce udržitelnou sportovní událost podobného rozsahu v dějinách. Klíčovými principy mají být inkluze a tolerance: v rámci ceremoniálu jsme se mohli „kochat“ trans-umělci, homosexuálními páry, jeden z vystupujících tanečníků dokonce v rámci oslavy svobody z oblečení osvobodil i vlastní varlata. Prostě dekadence hodna její kolébky, Francie.

A progresivní myšlenky o zelené budoucnosti musí v rámci her respektovat i samotní sportovci. To, že jsou z recyklovaných materiálů například i medaile, je jen špička ledovce. Olympionici musí spát na papírových postelích (které se pak ekologicky zlikvidují), mýt se přírodní kosmetikou, dopravovat se pokud možno elektromobily či na kolech, ale také se stravovat udržitelně. Vlastně celé hry mají být udržitelné.

Protože má ale kvalitní strava na sportovní výsledky minimálně tak velký vliv jako třeba dobrý spánek, neváhají si  sportovci postěžovat, pokud jim nepřijde chutná nebo dostatečně nutričně bohatá.

Francouzští organizátoři se dopředu chlubili, že se pokusí stravování pro obrovské množství lidí (kromě sportovců i jejich početné týmy v delegacích) navrhnout tak, aby bylo zero-waste (tedy se nemuselo skoro nic vyhazovat a také se minimalizovaly obalové materiály) a ohleduplné k přírodě. Minimalizovat se tak mělo například maso. To málo, které se nakonec mělo podávat, mělo být co nejvíce „animal-friendly“. Zvířata určená na porážku měla žít poklidně, bez stresu, s kvalitní stravou a dostatkem prostoru. Co nejvíce surovin pak mělo pocházet z místních zdrojů. Jednak se tím podpořili místní pěstitelé a chovatelé, také se minimalizovala ekologická stopa v podobě využitého paliva na dovoz.

Problém je, že „eko“ jídlo sportovcům příliš nechutná, jak informuje třeba on-line deník Business Insider. Olympionici i během sportovní akce komunikují se svými blízkými a fanoušky na sociálních sítích. A v jejich příspěvcích, videích a fotkách dostává pařížský kulinářský tým slušnou kritiku. Například atletka Zahria Allers-Liburd (Svatý Kryštof a Nevis) dala svému jídlu jednoznačně palec dolů. Zlatá gymnastka Sunisa Lee (USA) a basketbalistka Promise Amukamara (Nigérie) s tím v komentářích vyjádřily souhlas.

Podle agentury DPA rovněž několik členů německého mužského týmu pozemního hokeje kritizovalo pařížskou kuchyni, přičemž jeden ji nazval „katastrofou“.

Další sportovci z různých států si stěžovali, že na talíři sice vidí spoustu zeleniny, ale postrádají bílkoviny. Volali zejména po mase a vejcích, kterým se však organizátoři právě s ohledem na životní prostředí snažili vyhnout. Situace se příliš nezlepšila ani po stížnostech. Po medializaci kritiky se sice zvětšily porce, ale kvalita se nezvýšila, uvedl šéf norské delegace Tore Ovrebo.

Vedení delegací Německa a Velké Británie si na kuchyni stěžovalo i oficiálně. Věc pak zašla tak daleko, že Britové raději povolali vlastního kuchaře. Důvodem prý byl nedostatek masa. To, které se na talíř nakonec dostalo, bylo prý často syrové a nepoživatelné.

Francouzští organizátoři her se ale brání. Denně prý připravují ohromné množství pokrmů z vysoce kvalitních surovin. Kuchaři a kuchařky v olympijské vesnici denně navaří 40 tisíc jídel pro 15 tisíc strávníků. Na své si tu prý přijdou jak vegani, tak vegetariáni. Po kritice nakonec byly navýšeny porce masa. Ve všech případech jsou ale respektovány hlavní principy: maso musí pocházet z bio chovů a být místního původu. Živočišné bílkoviny se tak na jídelníček dostanou častěji; organizátoři v okolí Paříže narychlo poptali 700 kilo vajec a tuny masa.