Pařížská olympiáda: Drahé vstupenky a prázdné hotely

Paříž, hostitel letních olympijských her 2024, zažívá nečekaný propad zájmu turistů navzdory předpovědím o masivním přílivu návštěvníků.

Pařížská olympiáda: Drahé vstupenky a prázdné hotely
Pařížská olympiáda: Drahé vstupenky a prázdné hotely | vytvořeno pomocí Dalle

John Grant, hlavní analytik společnosti OAG, pro CNBC vysvětluje: „Je běžným mylným přesvědčením, že hostitelská města zažívají nával turistů kolem období olympijských her.“ 

Tento trend se odráží i v leteckém průmyslu. Air France-KLM očekává pokles příjmů o 3,7 miliardy korun kvůli slabé poptávce ve třetím čtvrtletí. Delta Air Lines předpovídá ztrátu přes 2,5 miliardy korun v důsledku poklesu poptávky cestování amerických turistů do Francie.

Dalším zasaženým odvětvím jsou hotely a ubytovací zařízení. Očekává se, že obsazenost v červenci klesne na 60 procent, což je o deset procentních bodů méně než v loňském roce. Přestože ceny ubytování výrazně vzrostly, mnoho poskytovatelů je nyní nuceno snižovat ceny kvůli nízké poptávce.

Zajímavé je, že platforma Airbnb hlásí rekordní počet nabídek v Paříži, ale odmítá sdělit, kolik z nich zůstává neobsazených. I prodej vstupenek na olympijská klání zaostává za očekáváními. Z deseti milionů dostupných vstupenek bylo prodáno nebo přiděleno 8,95 milionu, přičemž nejmenší poptávka je po nejdražších VIP balíčcích.

John Grant nabízí vysvětlení: „Olympiáda je příliš široká... není to konkrétní událost,“ řekl pro web CNBC. Právě všeobecnost může být důvodem, proč olympijské hry nepřitahují tolik turistů, kteří mají rádi sport.