USA s Čínou se přetlačují a globalizace pod náporem praská. Jaký bude svět po obchodní válce?

Rivalita mezi Washingtonem a Pekingem ohrožuje propojování světových ekonomik, ale ukazuje se, že globální systém je odolnější, než by se mohlo zdát.

Rivalita mezi Washingtonem a Pekingem ohrožuje propojování světových ekonomik, ale ukazuje se, že globální systém je odolnější, než by se mohlo zdát.

Celý článek
0

Trumpův majetek se propadl o 4 miliardy dolarů po kolapsu akcií Truth Social

Donald Trump, bývalý prezident USA, čelí výraznému poklesu svého majetku v důsledku propadu akcií společnosti Trump Media & Technology Group (TMTG), která provozuje sociální síť Truth Social.

Donald Trump, bývalý prezident USA, čelí výraznému poklesu svého majetku v důsledku propadu akcií společnosti Trump Media & Technology Group (TMTG), která provozuje sociální síť Truth Social.

Celý článek
0

Milion za elektroauto? Radši ne. Evropu válcuje levná konkurence z Číny a USA

Na evropském trhu chybí laciné verze elektrických aut od evropských výrobců, jako je Volkswagen nebo Volvo. Náskok v prodejích globálně navyšují Tesla a BYD.

Na evropském trhu chybí laciné verze elektrických aut od evropských výrobců, jako je Volkswagen nebo Volvo. Náskok v prodejích globálně navyšují Tesla a BYD.

Celý článek
0

Honoráře hvězd na olympiádě: balík pro Snoop Dogga, slavná DJka i Céline Dion bez centu

Na kolik si přijdou celebrity, které pomáhají s propagací olympijských her v Paříži? Ty částky překvapí. Zatímco rapper Snoop Dogg prý za své angažmá pro televizi NBC dostane miliony dolarů, zpěvačka Céline Dion za svůj mimořádný pěvecký výkon nedostala ani cent. A ostrouhaly i proslavené drag queens či hvězdná diskžokejka.

Honoráře hvězd na olympiádě: balík pro Snoop Dogga, slavná DJka i Céline Dion bez centu
Céline Dion a další hvězdy ceremoniálu se vzdaly honoráře. Snoop Dogga ale platí NBC a vydělá si opravdu dost. | koláž Hrot24.cz, Berenika Slánská

Olympijské hry nejsou jen oslavou sportu, pozornost dokáží upoutat i uměleckými čísly. Naplno to ukázal zahajovací ceremoniál. Zatímco třeba na hrách v Londýně 2012 vystupovaly popové hvězdy Spice Girls (které se daly speciálně pro tuto událost dohromady po letech včetně jinak háklivé Victorie Beckham), v Riu 2016 to byl legendární brazilský zpěvák Gilberto Gil nebo popová hvězda Anitta.

A ani Paříž 2024 se nenechala zahanbit. Organizátoři uhranuli svět přehlídkou barev, trans a LGBT modelů a modelek, drag queens… A po letech v ústraní po dlouhé nemoci vystoupila rovněž uznávaná zpěvačka Céline Dion. Dále americká interpretka Lady Gaga nebo francouzská popstar Aya Nakamura. Do modrého výrazného a takřka vše odhalujícího kostýmu se navlékl písničkář Philippe Katerine.

Zatímco umělci z ceremoniálu měli v programu jasně dané místo a jejich angažmá začínalo a končilo výhradně v souvislosti s touto částí her, americký rapper Snoop Dogg zůstává v Paříži po celou dobu olympiády, pro níž si jej najala televize NBC. Má zpropagovat sportovní hry u černošské americké populace a mladých.

Na jaké částky si ale světové hvězdy za účast při sportovní události přišly? To bylo dlouho záhadou, neboť honoráře se běžně nezveřejňují. Postupem času ale informace o penězích prosákly do médií.

Již zmíněný rapper Snoop Dogg je v tomto ohledu opravdu rarita. Podle zvěstí dostane od mediálního gigantu NBCUniversal (dříve Vivendi) půl milionu dolarů za jediný den v Paříži. Za celé hry tak vyinkasuje přes 8,5 milionu dolarů, tedy asi 197 milionů korun. Do částky nejsou započteny ty dny, které věnoval cestování z USA, a náklady za přípravu, ubytování a další.

Jiné hvězdy mohou nad honorářem rappera jen překvapeně zírat. Taková Céline Dion měla podle prvních informací dostat za svou interpretaci písně legendární Édith Piaf pojmenovanou L'Hymne A l'Amour přes dva miliony dolarů, tedy přes 46 milionů korun. Informoval o tom americký bulvární web TMZ.

Céline Dion a její očekávané vystoupení v Paříži.

Částka by to asi byla adekvátní, vzhledem k tomu že zpěvačka vystoupila naposledy v roce 2020, následně se kvůli vzácné autoimunitní neurologické nemoci zcela stáhla z veřejného dění.

Asi milion dolarů (přes 23 milionů korun) pak měla obdržet Lady Gaga za její kabaretní číslo Mon Truc en Plumes.

Lady Gaga a její kabaretní číslo.

Jenže francouzský olympijský výbor po zveřejnění částek tyto informace dementoval. Hvězdám prý byly proplaceny pouze náklady, které přímo souvisely se samotným vystoupením, tedy cestovné, strava a pobyt. Za samotné vystoupení prý celebrity nedostaly ani cent a vše udělaly „z lásky k Francii“ a s úctou k mimořádné události, kterou prostřednictvím televizních stanic sleduje celý svět.

Že si za své vystoupení nic neúčtovala, přiznala i diskžokejka Barbara Butch. Ta se stala ikonou zahájení Olympijských her díky svému výsadnímu postavení ve středu jedné ze scén ceremoniálu, která byla podle některých diváků persifláží slavného obrazu Leonarda da Vinciho Poslední večeře.

Známá francouzská DJka řekla médiím, že vystupovala bez nároku na honorář s tím, že jen samotná možnost účinkovat jí „naplnila srdce radostí“. Finančně se jí to stejně vyplatilo. Po události je o ni obrovský zájem a její vystoupení jsou zamluvená na měsíce dopředu. Globální věhlas je ale následován i nepříjemnými výhružkami.

Nenávistným reakcím prý čelí rovněž drag queen Nicky Doll, která vystoupila po boku DJky Butch. I ona poskytla své služby olympiádě zdarma. „Oslovili mě a řekli, že do posledního čísla chtějí začlenit část nočního života francouzské kultury. Bylo to všechno o hudbě a oslavách a velkém banketu a velké party,“ řekla pro americký server Today.com umělkyně. Po události se jí prý ozývají lidé z celého světa, 80 procent všech reakcí na její kontroverzní vystoupení údajně bylo pozitivních a pochvalných.

Skoro nahý písničkář Philippe Katerine oděný do modré barvy (prý jako řecký bůh vína a veselí Dionýsos) rovněž uvedl, že vystupoval zdarma.

Bez nároků na odměnu měli vystupovat i tanečníci a další spolupracující umělci. I tak měly podle francouzského deníku Le Monde činit náklady na úvodní ceremoniál asi 100 milionů eur, tedy asi 2,5 miliardy korun.Zapojilo se do něj 180 lodí a více než tři tisíce umělců a tanečníků a tisíce členů pomocného personálu.