OMEGA v roli oficiální časomíry olympijských her v Paříži 2024

Letní olympijské hry v Paříži 2024 jsou v plném proudu. Od 26. července metropole na Seině hostí největší sportovní svátek, kde se představují nejlepší sportovci z celého světa. Švýcarská hodinářská společnost OMEGA se opět ujala klíčové role oficiální časomíry her.

OMEGA v roli oficiální časomíry olympijských her v Paříži 2024
Scan ’O’ Vision | Zdroj: Omega

Pro společnost OMEGA je to již 31. olympiáda v této prestižní roli od roku 1932. Za více než 90 let zkušeností firma neustále zdokonalovala své technologie, aby dokázala měřit výkony sportovců s maximální přesností. V Paříži společnost nasadila své nejpokročilejší systémy, které zaznamenávají výsledky všech 329 soutěží ve 32 sportovních odvětvích.

Mezi nejvýznamnější novinky patří cílová kamera Scan 'O' Vision Ultimate, schopná zachytit až 40 000 digitálních záběrů za sekundu. To umožňuje rozhodčím rychleji a přesněji rozhodovat o těsných doběhzích. OMEGA také představila systém počítačového zpracování obrazu využívající umělou inteligenci, který sleduje pohyb sportovců a poskytuje detailní analýzy výkonů bez nutnosti fyzických senzorů na tělech závodníků.

Nová generace televizní grafiky Vionardo nabízí divákům po celém světě ostřejší a informativnější přehled o průběhu soutěží v ultra vysokém rozlišení 4K. OMEGA tak navázala na svou průkopnickou roli v oblasti sportovní televizní grafiky, kterou započala již v roce 1964.

Vedle technologických inovací firma představila i speciální edice hodinek na počest pařížských her. Modely Seamaster Diver 300M a Speedmaster Chronoscope kombinují sportovní design s prvky inspirovanými olympijskou symbolikou.

Po skončení olympiády se OMEGA 28. srpna ujme stejné role i během paralympijských her. Firma je hrdá na to, že může být oficiální časomírou paralympiády již od roku 1992.

S prodlouženým partnerstvím s Mezinárodním olympijským výborem až do roku 2032 se OMEGA již připravuje i na další olympiády v Milano Cortina 2026 a Los Angeles 2028. V Brisbane 2032 pak oslaví kulaté sté výročí své první účasti v roli oficiální časomíry olympijských her.