Odvrácená strana olympiády. Prostituce je na každém kroku, policie nestíhá

Na olympiádě není nouze jen o sportovní výkony, ale rovněž o ty sexuální. V Paříži totiž kvete prostituce. Sehnat si prostitutku či prostituta je tu otázkou pár minut. Ceny jsou příznivé, připlatí si zájemci o luxus.

Odvrácená strana olympiády. Prostituce je na každém kroku, policie nestíhá
Prostitutky jsou v Paříži na každém rohu. To, že je komerční sex zakázaný, na tom nic nemění. | Zdroj: Hrot24, vygenerováno v DALL-E

Celý svět s napětím sleduje sportovní výkony olympioniků. Velkou pozornost si vysloužil zahajovací ceremoniál, podobně sledované je třeba i angažmá legendárního rappera Snoop Dogga. Mimo pozornost veřejnosti a médií se ale v hlavním městě Francie skrytě rozmáhá prostituce a obchod s bílým masem. Podle některých odhadů se do Paříže v době olympiády přesunuly tisíce sexuálních pracovnic a pracovníků. Všichni jsou v byznysu nelegálně, část dokonce nedobrovolně.

Právníci bojující proti obchodování s lidmi tvrdí, že velké sportovní události jako jsou Olympijské hry zpravidla vedou ke zvýšení poptávky po sexuálních službách. Například nezisková organizace Rahab's Daughters zveřejnila, že zachránila několik žen – prostitutek, které své služby neposkytovaly dobrovolně, informuje deník Business Insider. Podle ředitelky Sam Wijeyakumar má organizace poznatky o stovkách takových případů. Někdy prý jde dokonce o nezletilé.

Ve Francii platí zákaz prostituce. Kromě osob, které sexuální služby za úplatu nabízí, mohou být potrestáni i zákazníci. Ti mohou obdržet pokutu ve výši až tisíců eur, případně jim hrozí i vězení, pokud se tohoto deliktu dopustí opakovaně. Ani to však k omezení prostituce evidentně nestačí. Podle Wijeyakumar jsou naní v Paříži tisíce prostitutek, jejich služby vyjdou v případě luxusních pracovnic i na desítky tisíc eur. Někdy však samotná žena obdrží jen malou část peněz, v případě obchodu s bílým masem (kdy jsou prostitutky v podstatě sexuálními otrokyněmi) nedostanou nic, jen jídlo, ošacení a ubytování.

„Víme o dospívajících uprchlících ve věku mezi 13 a 16 lety, kteří museli poskytovat sex za jídlo a přístřeší,“ uvedla šéfka neziskovky. Značná část sexuálních otroků pochází ze zemí východního bloku, často z Ukrajiny. 

O nelegálním držení mužů a žen za účelem sexu hovoří rovněž Lauren Hersh, národní ředitelka neziskové organizace World Without Exploitation se sídlem v USA. „Uprchlíci, se kterými pracujeme, nám říkají, že byli převezeni proti své vůli na velké sportovní události, protože tam je velká poptávka po komerčním sexu. To pro organizovaný zločin znamená přísun opravdu velkých peněz,“ řekla Hersh. 

Pařížská policie informovala, že se na prostituci zaměřila i v rámci zvýšených bezpečnostních opatření spojených s pořádáním olympiády. „Pasáctví“ prý potírá, její možnosti jsou ale omezené. „Cílem našich operací je získat jasnější obrázek o této praxi a shromáždit informace, které by ve výsledku mohly vést k rozbití zločineckých sítí podezřelých z provozování mezinárodní prostituce,“ uvedla pařížská policie.

Kvůli obchodu s bílým masem byla ve Francii zprovozněna speciální telefonní linka, na kterou se mohou sexuální pracovníci a pracovnice ozvat a následně se o ně postará některá z neziskových organizací, které se problémem zabývají.

Pořadatelé olympijských her informovali, že spolupracují s policií a státním zastupitelstvím. Jsou také v intenzivním kontaktu s hotely a platformou Airbnb, v jejichž prostorách by mohlo docházet k nezákonným setkáním za účelem sexu. „Paříž 2024 nemá prostředky ani mandát k přímému řešení otázky prostituce, ale podporuje stávající místní iniciativy zaměřené na prevenci prostituce,“ uvedl francouzský olympijský výbor v prohlášení.

Inzeráty na sexuální služby jsou stejně jako jejich provozování ve Francii nelegální. Zákazníci se o možnostech dozvídají přes sociální sítě a také prostřednictvím doporučení dalších zákazníků. I když se na tuto skutečnost zaměřila místní policie, sehnat sex za úplatu je ve francouzské metropoli nyní údajně otázkou několika minut.