Boom umělé inteligence raketově zvedl zájem o čipy. Korejský obr TSMC zvýšil zisk o 54 procent

Společnost vynakládá miliardy dolarů na výstavbu nových továren v zahraničí. Expanduje i po Evropě.

Boom umělé inteligence raketově zvedl zájem o čipy. Korejský obr TSMC zvýšil zisk o 54 procent
Společnosti TSMC se na Tchaj-wanu hovorově říká „posvátná hora chránící zemi“, protože hraje klíčovou roli v tchajwanské ekonomice závislé na exportu; ilustrační obrázek | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Tchajwanský výrobce polovodičů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 54 procent na 325,3 miliardy tchajwanských dolarů (zhruba 236 miliard korun). Pomohl růst zájmu o umělou inteligenci (AI), protože TSMC dodávkám pokročilých čipů pro tyto aplikace dominuje. Firma, která je největším smluvním výrobcem polovodičů na světě, to uvedla ve svém dnešním sdělení. Zisk i tržby překonaly odhady.

Analytici v anketě společnosti LSEG SmartEstimate předpovídali zisk 300,2 miliardy tchajwanských dolarů. Tržby za třetí čtvrtletí meziročně vzrostly o 36 procent na 23,5 miliardy amerických dolarů (asi 548 miliard korun), což je lepší výsledek než předchozí odhad společnosti, který činil 22,4 až 23,2 miliardy dolarů.

TSMC je nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou v Asii. Společnost už minulý týden oznámila tržby za třetí čtvrtletí v tchajwanských dolarech, které dosáhly 759,69 miliardy TWD. Zároveň vynakládá miliardy dolarů na výstavbu nových továren v zahraničí, včetně 65 miliard dolarů na tři závody v americkém státě Arizona. Firma ale ujistila, že většina výroby zůstane na Tchaj-wanu.

Na posledním konferenčním hovoru k výsledkům hospodaření v červenci společnost zvýšila celoroční odhad tržeb. Upravila také plány kapitálových výdajů na letošní rok na 30 až 32 miliard dolarů proti předchozímu odhadu 28 až 32 miliard.

Druhá polovina roku je pro tchajwanské technologické společnosti tradičně vrcholem sezony. Předhánějí se v dodávkách zákazníkům před vánočními svátky na hlavních západních trzích, uvedla agentura Reuters. Akcie TSMC, s nimiž se obchoduje v Tchaj-peji, od začátku roku posílily zhruba o 75 procent, zatímco širší trh zpevnil o 28 procent.

Společnosti TSMC se na Tchaj-wanu hovorově říká „posvátná hora chránící zemi“, protože hraje klíčovou roli v tchajwanské ekonomice závislé na exportu. Čelí jen slabé konkurenci, ačkoli americký Intel i jihokorejský Samsung se snaží její dominantní postavení zpochybnit.