Před deseti lety jich byla jen hrstka, dnes jsou neodmyslitelnou součástí tuzemského pivního trhu. Na Pražském hradě se o víkendu uskutečnil desátý ročník Festivalu minipivovarů, kde se představilo více než padesát českých a moravských malých pivovarů a svého zástupce mělo i Polsko.
„Za těch deset ročníků prošla komunita minipivovarů značnou proměnou. Před deseti lety nás byla jenom stovka a minipivovary byly raritní vzácností v české pivní krajině. Dnes je nás již pětkrát tolik, a nebýt covidových patálií, mohlo nás být ještě víc,“ řekl někdejší dlouholetý prezident Moravskoslezského svazu minipivovarů Jan Šuráň.
Připomněl, že minipivovary se staly důležitými společensko-ekonomickými činiteli městeček a vesnic, kam přinášejí pracovní příležitosti a ekonomické oživení. Ve velkých městech se zase starají o pivní pestrost a jsou výrazným lákadlem turistického ruchu. Postupem času se staly nepřehlédnutelnou součástí české pivní scény, s čímž přichází i odpovědnost za vysokou kvalitu produkce.
„Již nestačí jen být minipivovar a lidé se sami pohrnou. Dnes je zapotřebí také vyrábět kvalitní pivo, které se nebude muset stydět za to, že je z minipivovaru. A odpovědnost za kvalitu piva je výhradně na bedrech sládků,“ vysvětlil Šuráň. Na Hradě se představilo více než sto druhů piv třiatřiceti stylů z celé republiky.
Minipivovary ale momentálně prožívají poměrně těžké období. Napřed tu byla pandemie koronaviru, teď je zde rekordní inflace. „Někdy mám pocit, že minipivovary musí stále bojovat s permanentní krizí,“ říká v rozhovoru pro týdeník Hrot současný prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich. Ale bere to tak, jak to je. „Nedá se nic dělat, musíme to nějak zvládnout,“ dodává Voldřich, který patří mezi průkopníky minipivovarnictví v Česku. Spolu se svým obchodním partnerem Josefem Valentou zprovoznili v roce 1993 Pivovarský dvůr Zvíkov.
„Covid přežily minipivovary především díky své píli, houževnatosti, skromnosti, kreativitě, kdy se například plnilo pivo do jiných obalů a distribuovalo jinými kanály než v hospodách. I tak byly minipivovary za pandemie postiženy skutečně výrazně, protože přímo pro ně vláda nepřipravila žádnou kompenzaci, takže se finančně vyčerpaly, přišly o své rezervy. Teď jsme samozřejmě doufali, že se zvedneme, ale přišla inflace, která nás všechny postupně dohání,“ konstatuje Voldřich.
Připomněl, že za koronavirové pandemie se v celém pivovarském oboru uvařilo přibližně o dva miliony hektolitrů piva méně a loni se vypilo nejméně piva od roku 1965. Při současné inflaci se ani pivovary nevyhnou tomu, že budou zdražovat – podle toho, jak budou nabíhat jednotlivé nárůsty cen vstupů.
„Bude to úplně stejné jako u zdražování ostatních potravin. Myslím, že to procentuálně bude dvojmístné číslo. S cenou ještě výrazně zahýbají energie. Je vidět, že pivo je náš skutečný český fenomén. Když podraží máslo, chléb nebo maso, každý to rychle přejde, ale stačí se zmínit, že se pivo zdraží o haléř, a je z toho málem revoluce. Pivo ale podražuje ze všech potravin asi nejméně, poněvadž je v něm velká konkurence a každý výrobce si před zdražením vše hodně promyslí,“ říká Voldřich.