Pandemie čínské chřipky a s ní spojené lockdowny dostaly minipivovary do těžko řešitelné situace. Sládci sice neměli zakázáno vařit pivo, nebylo ale kde prodávat. Další, mírnější restrikce však už umožnily najít si k zákazníkům cestu.
Možná trochu překvapivě se tak katastrofa v českém minipivovarnictví nekonala. Podle odhadů Českomoravského svazu minipivovarů pandemii nepřežila třicítka podniků, které buď úplně skončily, anebo změnily majitele. Jinými slovy, krach se dotkl jen zlomku trhu. Šrámy ovšem počítali i ti pivovarníci, kteří přežili.
Když letos místo očekávaného oživení přišla válka na Ukrajině následovaná energetickou krizí, jsou proto minipivovary zranitelnější než před nástupem pandemie. „Covid vysál z minipivovarů rezervy a teď často už není kde brát,“ konstatuje prezident minipivovarnického svazu Michal Voldřich.
Minipivovary nyní hledají cesty, jak omezit spotřebu energií a zefektivnit provoz. To je ovšem možné jen do určité míry, pokud tím nemá utrpět kvalita piva. Aby problémů nebylo málo, podražují letos také suroviny. Více než o padesát procent vzrostly ceny sladu a kvůli katastrofální neúrodě patrně ještě větší zdražení přijde u chmele.
Výsledkem drahých energií a rostoucích cen dalších vstupů je zdražování piva z minipivovarů. Velká část z nich k němu přistoupila už letos. Další zdražení přijde v příštím roce, kdy se na fakturách za energie projeví konec fixací, které většině minipivovarů vyprší letos v prosinci. Na otázku, na jak vysoký růst cen se mají zákazníci připravit, je ovšem těžké odpovědět.
Pětistovka minipivovarů funguje na mnoha různých byznys modelech. V cenách se odráží kromě nákladů také třeba to, zda mají odbyt ve vlastní restauraci, co používají k „topení pod kotlem“ nebo jestli poskytují i další doplňkové služby, třeba oblíbené pivní lázně. Střízlivé odhady ale hovoří o cenové přirážce mezi deseti a dvaceti procenty.
Určitou úlevu přineslo malým výrobcům piva zastropování cen energií, které vláda slíbila na celý příští rok. „I přes zastropování bude mít mnoho minipivovarů obrovské problémy,“ tvrdí šéf svazu minipivovarníků. Hlavní otázkou bude, nakolik si minipivovary budou moci dovolit zdražit, aniž by tím „odehnaly“ zákazníky k levnější konkurenci velkých průmyslových pivovarů.