Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Planeta Země se opět zelená? Greening zpomaluje globální oteplování

Klimatičtí alarmisté tvrdí, že emise CO2, které produkuje západní svět průmyslovými i zemědělskými aktivitami, vedou ke globálnímu oteplování a postupné zkáze planety. Recenzovaná studie čínsko-australského týmu vědců však říká opak, oxid uhličitý podle ní naopak výrazně přispívá ke globálnímu ozelenění a dopady globálního oteplování tak snižuje.  

Planeta Země se opět zelená? Greening zpomaluje globální oteplování
ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Ze studie publikované v lednovém vydání časopisu Global Ecology and Conservation vyplývá, že takzvaný „global greening“, do češtiny překládaný jako globální ekologizace či ozelenění, je nezpochybnitelným faktem a za posledních 20 let se navíc zrychlilo na více než polovině pevného povrchu Země. A mezi premianty patří například Indie, evropské nížiny či východní Afrika.

Závěry vědců se opírají zejména o naměřená data. V nich jejich tvůrci využívali satelitní data, modelování a pozorování v terénu, aby verifikovali globální ozelenění a zároveň pochopili příčiny i jeho důsledky. Jednou z hlavních metod pro výzkum byl takzvaný globální index listové plochy (LAI), což je ze satelitních pozorování vytvořené měřítko množství listové plochy v poměru k ploše půdy.

Tento index dokonce prokázal, že svět se znovu zelená dokonce už od počátku 80. let 20. století. Dalšími pomocnými metrikami pak byly i meteorologické údaje, přičemž mezi vybrané proměnné patřila teplota vzduchu, srážky, radiace, teplota rosného bodu a povrchová vlhkost půdy.

Výzkumný tým se také opírá o závěry studie publikované v roce 2019 v časopise Nature Reviews Earth & Environment, kterou dokonce převzal portál Earth observatory spadající pod americkou NASA. Tato práce hovoří o tom, že fenomén globálního ozelenění má kromě větších zelených ploch v krajině ještě jeden zajímavý důsledek.

„Protože vegetace spotřebovává část oxidu uhličitého zachycujícího teplo, provádí v ten moment také evapotranspiraci, což je jev podobný lidskému pocení,“ píše se na Earth observatory.

Web také cituje spoluautora této starší studie, Jarle Bjerka z Norského ústavu pro výzkum přírody, který hovoří o jistém paradoxu. „Je ironií, že tytéž emise uhlíku, které jsou zodpovědné za škodlivé změny klimatu, zároveň podporují růst rostlin, jenž zase globální oteplování zpomaluje.“