Nová videohra s opicí je málo inkluzivní, šílel kritik. Hráčům je to jedno a koupili přes milion kopií

Stovky tisíc hráčů si zakoupily a hrají novou hru Black Myth: Wukong. A to i přesto, že vývojáři v minulosti čelili kritice za údajné sexistické chování.

Nová videohra s opicí je málo inkluzivní, šílel kritik. Hráčům je to jedno a koupili přes milion kopií
Black Myth: Wukong má našlápnuto na slušný úspěch. | foto Steam/Game Science (publikováno se svolením)

Nová akční hra Black Myth: Wukong vzbuzovala kontroverzní reakce ještě před svým vydáním. V čínském vývojářském studiu Game Science se údajně mělo nevhodně chovat k ženám. Kvůli špatné pověsti pak řada žen odmítla pro společnost pracovat, jak uvedl například prestižní on-line deník IGN.

Vývojáři se následně snažili v reakcích a otevřené komunikaci dokázat, že šlo jen o pomluvy a útoky konkurence. Navzdory občasné mediální kritice dál pracovali na své vysněné hře, kterou nyní vydali do světa.

Velká herní média titul nejčastěji označují jako „soulsovku s opicí“. Má se tedy jednat o náročnější hru ve stylu herní série Dark Souls, která prověří dobré reflexy hráčů a nedá jim nic zadarmo. Každá chyba je trestána smrtí, což nutí hráče volit jiný postup, více přemýšlet a taktizovat.

První recenze jsou smíšené, převážně však pochvalné. Zatímco některé weby hru vychvalují, jinde si novináři nejsou výsledkem až tak jistí.

Například web Screen Rant naznačuje, že kontroverze ohledně sexismu může mít reálný základ, protože ani samotná hra není k ženám příliš přívětivá.

„Nedostatek rozmanitosti a inkluzivity rezonuje s misogynními komentáři, které údajně pronesli vývojáři, když vyjadřovali pohrdání ženami hrajícími jejich hry. Přestože Black Myth: Wukong má své příjemné momenty, základní pocit, že ženy nejsou v tomto světě vítány, jsme měli po celou dobu mého herního zážitku,“ napsal recenzent. V prvních částech hry se údajně vyskytuje pouze jediná ženská postava, která je navíc nepřátelským bossem, a hráč ji musí zabít.

Oznamovací trailer ke hře Black Myth: Wukong.

Recenze je podrobná a poukazuje na to, že nedostatek ženských postav v kontextu hry nedává smysl. „Hra je založena na románu Journey to the West (v češtině známém jako Opičí král), kde nalezneme několik důležitých ženských postav. Nezahrnout do adaptace určené pro moderní publikum žádné ženy, nebo jich zahrnout jen několik, je docela znepokojivé,“ podivuje se recenzent.

Autor však zároveň chválí povedený soubojový systém, zajímavé lokace a výpravu. Nedostatkem je podle něj nedobrý technický stav hry. Zajímavé je, že redakce po vydání výbušné recenze odstranila jméno jejího autora z důvodu „bezpečnosti“.

Titul však má i své zastánce. „Argument rozmanitosti nemá velkou váhu,“ reaguje například web Tech4Gamers.com.

Za technické chyby hru kritizuje rovněž web IGN, který jí však nakonec udělil solidní hodnocení 8/10. I zde si chválí hlavně souboje.

Kauza s údajným sexismem podle všeho hráče příliš nezasáhla. Na videoherní platformě Steam se několik hodin po vydání vyšvihla na nejhranější titul, kdy ji v jeden okamžik hrálo přes 1,4 milionu hráčů. „Láme rekordy," komentuje to idnes.cz.

Kromě počítačů hra vyšla také na konzole PlayStation 5 a Xbox Series X/S, a to pouze v digitální verzi.