Nová studie: Léky na hubnutí snižují úmrtnost na Covid-19

Podle nejnovější studie zveřejněné v pátek 30. srpna 2024 v časopise Journal of the American College of Cardiology (JACC) mají lidé užívající semaglutid, klíčovou složku populárních léků na hubnutí Ozempic a Wegovy, o 33 % nižší pravděpodobnost úmrtí na Covid-19.

Nová studie: Léky na hubnutí snižují úmrtnost na Covid-19
Nová studie: Léky na hubnutí snižují úmrtnost na Covid-19 | www.shutterstock.com

Výzkum, který zahrnoval více než 17 600 účastníků s obezitou nebo srdečním onemocněním, ale bez cukrovky, probíhal před i během pandemie. Studie odhalila, že pacienti užívající semaglutid v dávce 2,4 mg měli nižší riziko závažných následků infekce Covid-19.

Benjamin Scirica, jeden z autorů studie, uvedl, že pacienti užívající semaglutid vykazovali 29% snížení úmrtí z příčin nesouvisejících se srdečními událostmi. Překvapivě se ukázalo, že hmotnost nebyla hlavním faktorem těchto pozitivních výsledků.

Další studie publikované v JACC naznačují, že semaglutid může mít širší zdravotní přínosy. Bylo zjištěno zlepšení symptomů spojených se srdečním selháním, zánětem a dalšími funkcemi. Lék také snižuje úmrtnost u pacientů s chronickým onemocněním ledvin.

Harlan Krumholz, profesor z Yale University School of Medicine a editor JACC, poznamenal: "Začínám považovat hubnutí téměř za vedlejší účinek. Myslím, že tyto léky opravdu podporují celkové zdraví." Dodal však, že je potřeba dalšího výzkumu k plnému pochopení účinků semaglutidu.

Tyto objevy by mohly otevřít nové možnosti použití semaglutidu a dále posílit pozici společnosti Novo Nordisk, výrobce Ozempicu, na trhu s léky na hubnutí. Farmaceutický gigant se již stal nejcennější společností v Evropě, přestože čelí rostoucí konkurenci, zejména od americké společnosti Eli Lilly.

Je však třeba poznamenat, že ne všechny vedlejší účinky léků na hubnutí jsou pozitivní. Studie provedená Harvard Medical School dříve v tomto roce naznačila možné spojení mezi těmito léky a zvýšeným rizikem vzácného očního onemocnění.