Nedostatek léku Ozempic přetrvá až do konce roku 2024

Farmaceutická společnost Novo Nordisk oznámila, že problémy s dostupností jejich populárního diabetického léku Ozempic budou pokračovat. Očekává se, že přerušované nedostatky všech variant léku potrvají až do čtvrtého čtvrtletí roku 2024.

Nedostatek léku Ozempic přetrvá až do konce roku 2024
Nedostatek léku Ozempic přetrvá až do konce roku 2024 | www.shutterstock.com

Důvodem tohoto prodlouženého nedostatku je kombinace zvýšené poptávky po léku a omezené výrobní kapacity na některých produkčních místech. Situace je obzvláště kritická u verzí s nižším dávkováním, kde se nedostatek ještě prohloubil.

V reakci na tuto situaci vydala Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pondělí 2. září 2024 prohlášení, ve kterém cituje doporučení společnosti Novo Nordisk. Farmaceutická firma vyzývá zdravotnické pracovníky, aby nadále omezovali zahájení léčby novým pacientům nejen lékem Ozempic, ale i příbuzným diabetickým lékem Victoza. Toto opatření má platit do doby, než se dodavatelská situace stabilizuje.

Tento vývoj představuje výzvu pro pacienty s diabetem, kteří spoléhají na Ozempic při léčbě svého onemocnění. Zároveň to podtrhuje rostoucí poptávku po lécích tohoto typu, která v posledních letech výrazně vzrostla a to hlavně díky účinkům léku v boji s obezitou.

Novo Nordisk, dánská farmaceutická společnost, je jedním z předních světových výrobců léků na diabetes a obezitu. Situace kolem Ozempicu tak může mít významný dopad na globální trh s těmito léčivy.