Ozempic a další hvězdy farmaceutického průmyslu: Jaké léky zlevní v roce 2027 v USA?

Podle analytiků z Wall Street se očekává, že populární lék na diabetes Ozempic od společnosti Novo Nordisk bude jedním z léků, jejichž cena bude vyjednávána v rámci programu Medicare pro rok 2027. Informace přichází poté, co americká vláda vyjednala ceny některých léků pro rok 2026.

Ozempic a další hvězdy farmaceutického průmyslu: Jaké léky zlevní v roce 2027 v USA?
Ozempic a další hvězdy farmaceutického průmyslu: Jaké léky zlevní v roce 2027 v USA? | foto: Shutterstock.com

Mezi další potenciální kandidáty pro vyjednávání o cenách pro rok 2027 patří léky na rakovinu Ibrance a Xtandi od Pfizeru, přípravek na astma a COPD Trelegy Ellipta od GSK, lék na Huntingtonovu chorobu Austedo od Tevy a přípravek na syndrom dráždivého tračníku Linzess od Abbvie.

Vyjednávání o cenách je součástí Inflačního zákona prezidenta Joea Bidena, který má za cíl snížit ceny léků na předpis pro uživatele Medicare. V roce 2026 se sníží ceny 10 populárních léků o 38 % až 79 %.

Analytici však předpokládají, že dopad na velké farmaceutické společnosti nebude znatelný. Mnoho léků, které jsou kandidáty na vyjednávání o cenách, již podléhají výrazným slevám nebo brzy ztratí patentovou ochranu. Například Novo Nordisk si udržuje přibližně 60 % z ceny Ozempicu.

Spolčenost Pfizer očekává, že dokáže řídit finanční dopad na léky Ibrance a Xtandi, jejichž americké patenty vyprší tento rok. Zatímco firma Teva projektuje růst zisků z léku Austedo i přes možné snížení ceny. Abbvie také očekává splnění svých dlouhodobých výhledů navzdory cenovým jednáním.

Vládní výzkumníci však varují, že použití Ozempicu pro hubnutí by mohlo při současné ceně zvýšit americký deficit v příštích 10 letech. V roce 2022 Medicare utratila za tento lék více než 4,6 miliardy dolarů.

Očekává se, že větší snížení cen přijde od roku 2028, kdy budou do vyjednávání zahrnuty i léky z hospitalizačního programu Medicare. Kongresový rozpočtový úřad předpovídá, že vláda ušetří 9,4 miliardy dolarů v roce 2028 díky cenovým vyjednáváním, což je nárůst z 6 miliard dolarů v roce 2027.

Farmaceutický průmysl se proti vyjednávacímu programu brání s argumentem, že potlačí inovace. Vláda však trvá na tom, že nižší ceny přinesou úlevu lidem využívajícím Medicare.