Smrtící dieta: Falešný Ozempic ohrožuje životy

V posledních měsících se na globálním trhu s léčivy objevil znepokojivý trend - padělané verze populárního léku na hubnutí Ozempic. Tyto falešné produkty, často obsahující nebezpečné substance jako inzulin, představují vážné zdravotní riziko pro spotřebitele po celém světě.

Smrtící dieta: Falešný Ozempic ohrožuje životy
Smrtící dieta: Falešný Ozempic ohrožuje životy | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Problém s padělanými léky Ozempic se ukázal být daleko rozsáhlejší, než se původně předpokládalo. Jedno konkrétní sériové číslo - MP5B060 - bylo spojeno s padělky nalezenými v zemích od Ázerbájdžánu po Severní Makedonii. Toto číslo bylo původně určeno pro legitimní zásilku léků do Egypta.

Světová zdravotnická organizace (WHO) a Interpol vydaly varování ohledně produktů s tímto sériovým číslem již v červenci 2023. Přesto se padělky dále šíří, což naznačuje možnou existenci rozsáhlé mezinárodní padělatelské operace.

Falešné Ozempic představuje vážné zdravotní riziko. V několika zemích, včetně USA, Nigérie a Iráku, byly padělky ve skutečnosti přebalená inzulinová pera. Užití takového produktu může vést k prudkému poklesu hladiny cukru v krvi, což může způsobit závratě, záchvaty, a v extrémních případech i smrt.

V Iráku byl hlášen případ muže, který upadl do kómatu poté, co mu hladina cukru v krvi klesla na polovinu normálních hodnot po použití padělaného Ozempicu.

S více než 890 miliony lidí trpícími obezitou na celém světě je poptávka po lécích na hubnutí obrovská. Ozempic, jehož aktivní složkou je semaglutid, vede k průměrné ztrátě hmotnosti 15 %. Vysoká cena originálního produktu - až 20 000 korun za měsíční dávku v USA - vytváří příležitost pro zločinecké skupiny k výrobě a distribuci levnějších padělků.

Řešení tohoto problému není jednoduché. Zatímco některé země zakázaly všechny produkty s falšovaným sériovým číslem, jiné se obávají, že by takový krok mohl zhoršit nedostatek legitimních léků. Navíc, s ohledem na to, že jedna legitimní dávka Ozempicu obsahuje 280 000 per, je obtížné efektivně kontrolovat všechny produkty.

Problém falešného Ozempicu je součástí širšího problému padělaných léků, které podle WHO zabíjejí přibližně milion lidí ročně. S rostoucí poptávkou po lécích na hubnutí je pravděpodobné, že tento problém bude i nadále představovat významnou výzvu pro globální zdravotní systémy a regulační orgány.

Spotřebitelé by měli být mimořádně opatrní při nákupu léků mimo oficiální lékárenské sítě a vždy konzultovat svůj zdravotní stav s lékařem před zahájením jakékoli léčby na hubnutí.