Lidé na Instagramu uráží Kamalu Harrisovou. Rasismus, protestuje neziskovka. Síť teď hasí požár

Kandidátka na americkou prezidentku Kamala Harrisová a další vlivné političky v USA čelí na sociální síti Instagram sexistickým a rasistickým urážkám. Provozovateli sítě to nyní vytkla nezisková organizace Center for Countering Digital Hate. Instagram se omluvil a přislíbil, že bude na závadný obsah dohlížet.

Lidé na Instagramu uráží Kamalu Harrisovou. Rasismus, protestuje neziskovka. Síť teď hasí požár
Úřadující viceprezidentka USA Kamala Harrisová. | Shutterstock.com

Náhlý vzestup popularity americké viceprezidentky Kamaly Harrisové dodal vítr do plachet Demokratické straně, která se ještě před pár měsíci pomalu smiřovala s tím, že její kandidát Joe Biden s Donaldem Trumpem prohraje. Jenže Harrisová to do značné míry mění: postavily se za ni popové hvězdy, stala se ikonou LGBT komunity a v řadě průzkumů už dokonce nad Trumpem vede. Jeden fanoušek na jméně Harrisové dokonce vydělal pořádný balík. Jenže popularita má i stinnou stránku: viceprezidentka prý čelí velké vlně nenávisti na některých sociálních sítích.

Konkrétně na Instagramu prý na Harrisovou útočí velké množství uživatelů. Není v tom ale sama. Urážkám prý čelí i další americké političky, například senátorka Elizabeth Warren, bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi, senátorka Marsha Blackburn a poslankyně Marjorie Taylor Greene. Upozornila na to nezisková organizace Center for Countering Digital Hate (Centrum pro boj proti digitální nenávisti), o nové analýze referuje například agentura Reuters. Nenávisti prý čelí političky za demokraty i republikány.

Nový dokument analyzuje více než půl milionu komentářů u příspěvků pěti demokratických a pěti republikánských političek. Experti centra prý označili více než 20 tisíc komentářů na Instagramu jako „toxické,“ přičemž tisícovka z nich obsahovala sexistické a rasistické urážky, stejně jako hrozby smrtí a znásilněním.

Problém je, že podle neziskovky správci Instagramu tyto závadné příspěvky nijak nemoderovali. Až 93 procent škodlivých komentářů se prý na platformě dál zobrazovalo, i když prokazatelně porušovaly i uživatelské podmínky samotné sítě.

Organizace se podivila, jak je to v případě společnosti Meta možné. Provozovatel sítí Instagram, Facebook a Threads se totiž v minulosti několikrát nechal slyšet, že má k dispozici rozsáhlé funkce a algoritmy, které jsou schopny závadný obsah odstranit, a to i bez moderace člověkem – administrátorem. Centrum také zdůraznilo, že urážky mohou část lidí radikalizovat. Političky by se tak nemusely v budoucnu potýkat jen se slovním urážením, ale třeba také čelit fyzickému napadení.

V reakci na dokument společnost Meta pro Reuters rovněž argumentovala, že není třeba se spoléhat jen na přímé zásahy moderátorů, ale že každý uživatel má k dispozici nástroje, které mu umožňují kontrolovat komentáře u jeho příspěvků, včetně filtrování urážlivých komentářů, frází nebo emotikonů.

„Prozkoumáme zprávu centra a podnikneme kroky proti veškerému obsahu, který porušuje naše zásady,“ přislíbila Cindy Southworthová, vedoucí oddělení bezpečnosti žen ve společnosti Meta.

Zatímco Meta přislíbila nápravu, jinde razí jiný přístup. Konkrétně sociální síť X (dříve Twitter) miliardáře Elona Muska. Ten tuto platformu podle vlastních slov koupil právě proto, aby z ní vytvořil svobodný prostor pro různé názory. Propustil značnou část moderátorů a mazány jsou jen ty komentáře, které vysloveně odporují zákonům, a to ještě se značným zpožděním. Tento svobodný prostor Muska stál 44 miliard dolarů.

Nedávno Musk pokládal otázky právě konkurentovi Harrisové, Donaldu Trumpovi. Rozhovor si údajně poslechla miliarda lidí. O detailech informoval deník Echo24.cz.