Rána pro Zuckerberga. Metě hrozí kvůli reklamám obří pokuta

Sociální sítě Facebook, Instagram a Threads daly svým uživatelům na výběr. Buď povolíte personalizované reklamy, nebo zaplatíte měsíční poplatek a budete mít od reklam klid. Podle Evropské komise je to ale nepřijatelné a společnosti Meta hrozí pokutou.

Rána pro Zuckerberga. Metě hrozí kvůli reklamám obří pokuta
Mark Zuckerberg | foto Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Pokud máte profil na sociálních sítích provozovaných společností Meta, pravděpodobně jste se museli rozhodnout, jak s ním nadále nakládat. Od listopadu na každého uživatele v zemích Evropské unie vyskočila výzva k výběru. Pokud chcete i nadále sociální sítě využívat zdarma, musíte se smířit s reklamou. Jestli se ale chcete reklam zbavit, musíte platit 240 korun měsíčně. Neznamená to ale, že by o vás už sítě nesbíraly osobní informace, to pokračuje bez ohledu na platbu. Jediná změna je tak opravdu jen v zobrazování reklamy.

Firma Meta amerického miliardáře Marka Zuckerberga tak reagovala na rozsáhlou legislativu přijatou Evropskou unií. Jak napsal web Lupa.cz, evropské úřady na ochranu osobních údajů firmu upozornily, že dosavadní praxe, kdy data o chování uživatelů používala k cílení reklam bez jejich výslovného souhlasu, není v souladu s unijními pravidly. Běžné odkliknutí souhlasu, že souhlasíte s obchodními a dalšími podmínkami sociálních sítí, prý není dostatečné.

Nyní ale Evropská komise přijala stanovisko, že ani Metou zvolený postup „dej souhlas, nebo plať“ není v souladu s evropskými normami, konkrétně s nařízeními o digitálních trzích (DMA), jež vstoupila v platnost v březnu letošního roku. Komise zatím vydala pouze předběžné opatření, čeká se na reakci samotné Mety. „Podle předběžného vyjádření Evropské komise tato binární volba nutí uživatele souhlasit s kombinací jejich osobních údajů a neposkytuje jim méně personalizovanou, ale ekvivalentní verzi sociálních sítí provozovaných Metou," zdůvodnila to Evropská komise.

Co na to samotná Meta? Podle všeho se pokusí stanovisko komise ještě zvrátit. Tiskový mluvčí sdělil, že společnost činí veškeré kroky „v souladu s požadavky DMA. Těšíme se na další konstruktivní dialog s Evropskou komisí, abychom toto vyšetřování uzavřeli“.

Pokud by i po doplňujících vysvětleních Mety trvala Komise na svém, hrozí provozovateli sociálních sítí pokuta až do výše 10 procent jejího globálního příjmu. Vloni tento příjem dosáhl téměř 135 miliard dolarů, tedy zhruba 3,1 bilionu korun. Maximální výše pokuty by tak mohla činit až třináct miliard dolarů (v přepočtu cca 302 miliard korun).

Meta už byla ze strany EU pokutována. Naposledy vloni, a to za přenos údajů evropských uživatelů na servery v USA. Pokuta činila 1,3 miliardy dolarů (asi 29 miliard korun).