Levnější hypotéky hned nečekejte. Co přinese snížení sazeb ČNB?

Rozhodnutí České národní banky (ČNB) snížit úrokové sazby o půl procentního bodu nemusí bezprostředně zlevnit hypotéky, shodují se analytici. Naopak úročení vkladů podle nich zřejmě klesne výrazněji. Bankovní rada ČNB dnes snížila základní sazbu z 5,25 procenta na 4,75 pct. Sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku dubna 2022.

Levnější hypotéky hned nečekejte. Co přinese snížení sazeb ČNB?
ilustrační foto | Tomáš Novák, HROT24

„Jakkoliv platí, že nastavení klíčových úrokových sazeb jsou pro ekonomiku jedním z nejdůležitějších parametrů, zároveň platí, že cena hypotečních úvěrů si v posledních několika měsících žije trochu svým vlastním životem,“ řekl místopředseda společnosti Gepard Finance David Eim. Sazby hypoték podle něj víceméně stagnují a navzdory předchozím snížením klíčových úrokových sazeb setrvávají kolem pěti procent. Nemyslí si tedy, že dnešní snížení sazby na tom něco změní.

„Banky se při určování úrokových sazeb na hypotečních úvěrech řídí jinými ukazateli,“ doplnil analytik OVB Allfinanz Michael Opočenský. U nich poslední dobou ke snižování nedochází a ceny zdrojů kolísají. „Paradoxně tak můžeme být svědky situace, kdy některé banky úrokové sazby hypoték zdražily. Obecně ale můžeme pozorovat trend, kdy banky spíše vyčkávají a vyhlíží termín 1. září, kdy jim legislativa dovolí částečně promítnout do vyčíslení náklady vzniklé při splacení úvěrů mimo období fixace, které dnes promítají do sazby v podobě takzvané opční prémie,“ dodal.

„Dá se spekulovat, že velké banky budou chtít současné sazby podržet až do 1. září, kdy vejde v platnost novela zákona o spotřebitelském úvěru,“ souhlasila hypoteční analytička Sirius Finance Lucie Drásalová. Podle ní po tomto termínu začnou konečné sazby komerčních bank klesat rychleji. „Stále jsem přesvědčená, že letošní rok budeme uzavírat se sazbami kolem 4,25 procenta,“ odhadla.

Mnoha klientům letos končí fixace nízkých sazeb kolem dvou procent, banky se s výrazným snížením sazeb nehrnou, a tudíž snižování nelze ani nyní očekávat, doplnila specialistka FinGO Jana Vaisová. Bude záležet opět na ceně peněz na mezibankovním trhu, které jsou stále výrazně dražší než před třemi měsíci, upozornil hypoteční specialista Bidli Daniel Horňák. Na co to bude mít okamžitý vliv, jsou podle něj úrokové sazby na spořících účtech. Lidé tedy budou mít daleko větší motivace peníze uložit jinam, což mohou být samozřejmě opět nemovitosti, poznamenal.

Bankovní rada ČNB dnes snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4,75 procenta. Pro návrh hlasovalo pět ze sedmi členů rady, dva chtěli pouze pokles o čtvrt procentního bodu. Guvernér ČNB Aleš Michl řekl, že v budoucnu bude bankovní rada ke snižování sazeb přistupovat opatrně a pravděpodobně tempo poklesu zpomalí, případně snižování pozastaví. Pokles sazeb o půl procentního bodu podle analytiků mírně překvapilo trh. Koruna v reakci na rozhodnutí ČNB oslabila, obchodování uzavřela na 25 Kč/EUR.