Léky na hubnutí? Žádný vás nezbaví tuku, aby svaly zůstaly, zdůrazňuje obezitolog

Podle přednosty Centra diabetologie IKEM Martina Haluzíka je aktuálně Ozempicu v Česku dostatek. Měl by však být předepisován pacientům s cukrovkou, nikoliv s obezitou bez cukrovky.

Léky na hubnutí? Žádný vás nezbaví tuku, aby svaly zůstaly, zdůrazňuje obezitolog
Ozempic byl původně určen pro lidi s cukrovkou | Shutterstock

Potlačuje chuť k jídlu a zpomaluje vyprazdňování žaludku. Člověk se tak cítí déle sytý, jí méně a rychleji hubne. Ozempic byl původně určený pro diabetiky, v poslední době ale přitahuje i pozornost obézních lidí. 

Semaglutid, tedy léčivá látka, která se v Ozempicu vyskytuje, se stala populární rovněž mezi hollywoodskými hvězdami – díky ní zhubl například Elon Musk, ale také Oprah Winfrey nebo Kim Kardashian. Stačilo pár příspěvků na sociálních sítích a nastala mánie po těchto lécích. Aplikace přípravku je navíc téměř bezbolestná, byť probíhá vpichem do oblasti břicha.

Tento zájem se nevyhnul ani Česku. Ministerstvo zdravotnictví nakonec muselo loni přistoupit k několikatýdennímu omezení jeho předepisování, aby se vůbec dostalo na cukrovkáře. Zájem o tento lék totiž vzrostl takovým způsobem, až došlo k jeho výpadku. 

Podle čerstvého průzkumu recenzovaného lékařského časopisu JAMA, který vydává Americká lékařská asociace, vzrostl v USA mezi lety 2020 a 2023 počet mladých lidí, kteří berou Ozempic či jiné léky na hubnutí, o 600 procent. Dnes jde tedy o asi 60 tisíc mladistvých a dospívajících. Zájem je především mezi ženami – podle autorů studie zřejmě proto, že oproti mužům čelí větší společenské stigmatizaci, když jsou obézní.

A jaká je situace v Česku? „Zájem je stále velký, na tom se nic nezměnilo,“ říká přednosta Centra diabetologie IKEM Martin Haluzík. Podle něj je aktuálně Ozempicu dostatek, měl by však být předepisován pacientům s cukrovkou, nikoliv s obezitou bez cukrovky. 

Haluzík pak doplňuje, že omezení e-receptu na předepisování Ozempicu pouze na diabetiky bylo pouze dočasné. „Nyní už je to uvolněnější, takže teoreticky je možné jej předepsat i na obezitu. Ale je to off-label, protože Ozempic nemá indikaci na léčbu obezity u pacienta bez cukrovky,“ připomíná obezitolog.   

Dánská společnost Novo Nordisk vyrábí kromě Ozempicu i další léčivo na léčbu obezity bez ohledu na přítomnost cukrovky druhého typu – Wegovy. To obsahuje stejnou účinnou látku jako Ozempic, je však podávána ve vyšších dávkách.

Oba přípravky jsou však velmi drahé, v USA vyjde měsíční kúra i na 10 či 20 tisíc korun v závislosti na léku. Na trh se tak postupně derou i levnější (a nejspíš i méně bezpečné) varianty, například přípravek od firmy Hims & Hers, která ovšem zatím nemá schválení od americké lékové agentury FDA.

Společnost Altimmune pak slibuje hubnutí bez ztráty svalové hmoty, zatím je ale tento produkt ve fázi testování. Server Business Insider nicméně uvádí, že pokud by se tato možnost potvrdila, půjde o Svatý grál v oblasti léků na hubnutí

S tím ale Haluzík úplně nesouhlasí. „Domnívám se, že žádný z těch léků nebude fungovat tak, že by po jeho aplikaci klesala jen tuková hmota, zatímco ta svalová ne. Tohle musí pacienti opakovaně slyšet.

Člověk, který chce zhubnout, musí zároveň cvičit, aby si udržel svalstvo a také dobrou fyzickou zdatnost,“ dodává s tím, že na další alternativy k Ozempicu si Češi budou muset počkat minimálně do podzimu. Dnes je v tuzemsku dostupný i lék Saxenda, ten se ale musí brát jednou denně, zatímco u Ozempicu jde o podávání jednou týdně.

Akcie Novo Nordisk dlouhodobě stoupají: za posledních pět let vyskočily o téměř 500 procent a nyní se pohybují na úrovni kolem 135 dolarů (téměř 3 100 korun) za kus. Ostatně loni se Novo Nordisk stala nejhodnotnější evropskou firmou

Podle investiční banky Goldman Sachs dosáhl v uplynulém roce trh s léky na hubnutí hodnoty šesti miliard dolarů. A dál roste – hlavně kvůli tomu, že lidstvo pořád tloustne. Do roku 2035 by měla nadváhou trpět asi polovina světové populace