Znepokojení v Pekingu: Číně se nelíbí Putinovo strašení jadernými zbraněmi a nová ruská doktrína

Nejsilnější spojenec Ruska v probíhajícím konfliktu na Ukrajině není nadšen ze změny jaderné doktríny, kterou podepsal Putin. Rusku nová strategie umožňuje použít jaderné zbraně i proti Ukrajině, která žádné nemá.

Nejsilnější spojenec Ruska v probíhajícím konfliktu na Ukrajině není nadšen ze změny jaderné doktríny, kterou podepsal Putin. Rusku nová strategie umožňuje použít jaderné zbraně i proti Ukrajině, která žádné nemá.

Celý článek
0

Proč nehubnete? Tukové buňky si „pamatují“ obezitu a vracejí se k ní, zjistili vědci

„Je možné, že neschopnost udržet si váhu není pouze otázkou vůle, ale je způsobena buněčnou pamětí,“ zaznívá od odborníků.

„Je možné, že neschopnost udržet si váhu není pouze otázkou vůle, ale je způsobena buněčnou pamětí,“ zaznívá od odborníků.

Celý článek
0

Udržitelnost musí jít stranou. Generace Z nakupuje na Temu jako šílená

Kdo nenakupuje na Temu, jako by nežil. Platí to pro mladé lidi z generace Z, pro něž je aplikace tohoto nákupního tržiště tak nepostradatelná, že ve staženích poráží i sociální síť TikTok. Čínská nákupní platforma je přitom známá svými nekvalitními produkty a podle expertů je rovněž bezpečnostní hrozbou.

Kdo nenakupuje na Temu, jako by nežil. Platí to pro mladé lidi z generace Z, pro něž je aplikace tohoto nákupního tržiště tak nepostradatelná, že ve staženích poráží i sociální síť TikTok. Čínská nákupní platforma je přitom známá svými nekvalitními produkty a podle expertů je rovněž bezpečnostní hrozbou.

Celý článek
0

Káva v ohrožení. Kvůli horku a suchu hrozí pokles produkce i kvality

Trh s kávou čeká na zázrak. Jinak přijde drsná konsolidace

Káva v ohrožení. Kvůli horku a suchu hrozí pokles produkce i kvality
ilustrační foto | Shutterstock.com

Ve chvíli, kdy čtete tyto řádky, stále platí, že se kávy pěstuje a sklízí stále více. Oddělení amerického ministerstva zemědělství, jež sleduje svoji branži po celém světě, ve své letošní zprávě předpovědělo, že globální sklizeň kávy tento rok meziročně vzroste o 2,5 procenta na 174,3 milionu šedesátikilogramových pytlů. 

Problém je v tom, že spotřeba roste ještě rychleji. V mnoha zemích třetího světa, včetně producentských, funguje pravidelné pití kávy jako známka vstupu mezi střední třídu.

Brazílie na špici

Americký úřad odhaduje, že největší podíl na letošním vzestupu bude mít prudký nárůst brazilské produkce arabiky na neuvěřitelných 67,9 milionu pytlů. Z toho je patrné, že na Brazílii připadají dvě pětiny veškeré světové kávy, ačkoli počet producentských zemí roste.

To je samo o sobě problém. Geografická koncentrace v takovém měřítku si zrovna říká o průšvih v podobě hromadné nákazy, která by pak mohla zlikvidovat desítky procent světové produkce najednou. Toto riziko ještě zvyšuje fakt, že oblíbená jemná arabica je vůči nákazám choulostivá.

Druhý problém je v počasí. Kromě nákaz je arabica citlivější než chuťově hutnější robusta i na přílišné horko a sucho, což jsou jevy, jichž se nám dostává (a podle všeho dostávat bude) více, než bychom vítali, i kdybychom žádné problémy s kávou neměli. V tropických zemích takzvaného kávového pásu to má za následek, že půdy vhodné pro pěstování valem ubývá.

Naděje jménem liberica

Jinými slovy, kávový trh může v současné podobě zachránit leda zázrak. Ten přitom není docela nereálný. Příslib (dosud mlhavý) pomoci shůry přichází v podobě staronové odrůdy liberica. Je odolnější než arabica i robusta vůči škůdcům i teplotám. Na počátku 20. století byla dokonce druhým nejobchodovanějším druhem kávy, hned za arabikou. Měla jedinou nevýhodu: nebyla moc chutná.

Dnes si vědci slibují v tomto směru pokrok od nedávno překlasifikovaného druhu liberiky, zvaného excelsa (ještě na začátku století byla považována za samostatný druh). Excelsa zachovává vysoký obsah kofeinu a zároveň „je chuťově mnohem lepší“, tvrdí autoři britsko-ugandské studie, již cituje list Financial Times. Její stromy dosahují výšky až patnáct metrů, což zvyšuje náklady na ošetřování a sklizeň; kýžená odolnost však v tomto případě může být důležitějším kritériem než náročnost sklizně. 

Mezi řádky suchých komerčních sdělení se tak rýsuje budoucnost. Pokud se excelsa (nebo něco podobného) na trhu nechytí, bude slušné kafe k dispozici jen v neděli a jen pro vyvolené. My ostatní se budeme ráno probírat k životu u šálku čehosi drahého a zároveň velmi podezřelého.

Tématu se podrobněji věnujeme v aktuálním vydání týdeníku Hrot.