Potraviny v USA jsou plné jedů: Skryté nebezpečí v obalech

Vědci volají po přísnější regulaci zpracování, balení a vaření potravin, poté co studie odhalila, že materiály používané v potravinářském průmyslu mohou běžnou populaci vystavit až 189 karcinogenním látkám.

Potraviny v USA jsou plné jedů: Skryté nebezpečí v obalech
Potraviny v USA jsou plné jedů: Skryté nebezpečí v obalech | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

„Tato studie je klíčová, protože ukazuje velký potenciál pro prevenci vystavení lidí chemikáliím způsobujícím rakovinu prsu,“ uvedla spoluautorka Jane Muncke, výkonná ředitelka Food Packaging Forum (FPF) ve Švýcarsku.

Výzkum se zaměřil na tzv. mamární karcinogeny – chemické látky, o kterých se předpokládá, že zvyšují riziko rakoviny prsu.

Ve Spojených státech platí regulace těchto chemikálií od roku 1958. Nicméně zpráva Vládního kontrolního úřadu z roku 2022 dospěla k závěru, že Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) by měl přísněji dohlížet na látky přicházející do styku s potravinami a lépe vyhodnocovat bezpečnost materiálů používaných při zpracování a balení.

Navzdory platným zákonům zjistila studie FPF, že chronické vystavení karcinogenům prsu je celosvětově běžné. Chemikálie se totiž přenášejí z materiálů používaných k balení a zpracování přímo do potravin.

„Možnost prevence rakoviny snížením množství nebezpečných chemikálií v každodenním životě je zcela nedostatečně prozkoumána a zaslouží si mnohem větší pozornost,“ doplnila Muncke.

Vědci k tomuto objevu využili seznam 921 látek, které vědci z institutu Silent Spring v Massachusetts označili za potenciální karcinogeny prsu. Tyto informace porovnali s databází FCCmigex, kterou vytvořilo FPF, a která se zaměřuje na chemikálie přenášené z potravinářských materiálů do potravin.

„Identifikaci přítomnosti těchto nebezpečných chemikálií v materiálech přicházejících do styku s potravinami umožnila naše databáze FCCmigex,“ uvedla hlavní autorka studie Lindsey Parkinson, datová vědkyně a vědecká redaktorka FPF.

Výzkum zjistil, že 189 potenciálních karcinogenů prsu – které mohou proniknout do potravin – bylo detekováno v materiálech běžně používaných při zpracování a balení potravin. To představuje 21 % z celkového seznamu Silent Spring Institute.

Z těchto chemikálií může 143 pocházet z plastu a 89 z papíru nebo lepenky, což odpovídá 76 % a 47 % z uvedeného seznamu.

Vědci poté zúžili svůj výzkum na data z let 2020 až 2022. Použili experimenty, které simulovaly reálné podmínky, aby zjistili, jak se chemikálie přenášejí z materiálů do potravin.

Výsledky naznačují, že lidé po celém světě mohou být pravidelně vystaveni 76 různým karcinogenům prsu z materiálů používaných při výrobě potravin. Z toho 80 % těchto chemikálií pochází z plastů.

Autoři studie dospěli k závěru, že současné regulace – dokonce i v zemích s relativně přísnými normami, jako jsou USA a Evropská unie – nedokážou dostatečně chránit veřejnost před karcinogenními chemikáliemi v potravinách.

Téměř 200 identifikovaných chemikálií, které se používají při zpracování a balení potravin, bylo spojeno s různými druhy onemocnění. U 30 z těchto látek studie na hlodavcích prokázaly přímé důkazy o schopnosti vyvolávat rakovinu, zatímco dalších 67 je podezřelých z poškozování DNA nebo chromozomů. Zbývajících 92 látek je považováno za endokrinní disruptory, které narušují hormonální systém a tím mohou způsobovat rakovinu.