Znepokojení v Pekingu: Číně se nelíbí Putinovo strašení jadernými zbraněmi a nová ruská doktrína

Nejsilnější spojenec Ruska v probíhajícím konfliktu na Ukrajině není nadšen ze změny jaderné doktríny, kterou podepsal Putin. Rusku nová strategie umožňuje použít jaderné zbraně i proti Ukrajině, která žádné nemá.

Nejsilnější spojenec Ruska v probíhajícím konfliktu na Ukrajině není nadšen ze změny jaderné doktríny, kterou podepsal Putin. Rusku nová strategie umožňuje použít jaderné zbraně i proti Ukrajině, která žádné nemá.

Celý článek
0

Proč nehubnete? Tukové buňky si „pamatují“ obezitu a vracejí se k ní, zjistili vědci

„Je možné, že neschopnost udržet si váhu není pouze otázkou vůle, ale je způsobena buněčnou pamětí,“ zaznívá od odborníků.

„Je možné, že neschopnost udržet si váhu není pouze otázkou vůle, ale je způsobena buněčnou pamětí,“ zaznívá od odborníků.

Celý článek
0

Udržitelnost musí jít stranou. Generace Z nakupuje na Temu jako šílená

Kdo nenakupuje na Temu, jako by nežil. Platí to pro mladé lidi z generace Z, pro něž je aplikace tohoto nákupního tržiště tak nepostradatelná, že ve staženích poráží i sociální síť TikTok. Čínská nákupní platforma je přitom známá svými nekvalitními produkty a podle expertů je rovněž bezpečnostní hrozbou.

Kdo nenakupuje na Temu, jako by nežil. Platí to pro mladé lidi z generace Z, pro něž je aplikace tohoto nákupního tržiště tak nepostradatelná, že ve staženích poráží i sociální síť TikTok. Čínská nákupní platforma je přitom známá svými nekvalitními produkty a podle expertů je rovněž bezpečnostní hrozbou.

Celý článek
0

Chemikálie z obalů kontaminují potraviny i naše těla. Znepokojivé, říkají vědci

Vědci odhalili několik tisíc druhů chemikálií, které se z obalů uvolňují do potravin a následně se ukládají v lidském těle. „Je znepokojivé, že u obrovské většiny z nich vůbec nevíme, jaký mají dopad na naše zdraví,“ upozorňují vědci.

Chemikálie z obalů kontaminují potraviny i naše těla. Znepokojivé, říkají vědci
Jste to, co jíte, říká staré moudro. V tom případě jsme asi větší sbírka chemikálií, než jsme si mysleli; ilustrační obrázek | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

V obchodě si koupíme potraviny zabalené v plastu, kovu nebo kartonu. Doma si uvaříme a hotový pokrm si přenášíme v plastové dóze. Během dne si někde koupíme kávu, kterou usrkáváme buď z papírového kelímku, nebo z ekologičtější varianty: opakovaně použitelného plastového či kovového. A pitný režim nám pomáhá dodržovat to, že s sebou nosíme lehkou a skladnou plastovou lahev naplněnou vodou.

Denní stravovací rutina mnohých z nás silně spoléhá na možnosti snadného skladování a přenášení potravin. Tým švýcarských vědců však zjistil, že z obalů se uvolňují tisíce chemikálií. Nejedná se jen o mikroplasty. Tisíce různých chemikálií následně pronikají do našich těl. Vědci je objevili v lidských vlasech, kůži, krvi, mateřském mléce a tukové tkáni. Lidský organismus není schopen takové chemikálie sám vytvořit, a proto se do těla dostaly výhradně z potravin.

Výsledky studie odborníků z neziskové organizace Food Packaging Forum zveřejnil vědecký časopis Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology. Výzkumníci pracovali s velkým množstvím dat a vzorků. Nashromáždili údaje o více než 14 tisících chemikáliích přicházejících do kontaktu s potravinami, tedy látkách v nádobách nebo jiných materiálech, které se dotýkají toho, co jíme a pijeme. Čtvrtinu z nich — konkrétně 3 601 látek — objevili v lidském těle.

Tento výsledek je podle výzkumníků znepokojivý z několika důvodů. Zaprvé, studie se zaměřila pouze na látky, které již známe. To znamená, že skutečný počet chemických látek, které se mohou z obalů dostat do lidského těla, může být mnohem vyšší — jen jsme je zatím neidentifikovali a nepopsali.

„Dalším problémem je, že u látek, které jsme v lidském těle nalezli, a které pocházejí například z plastových lahví nebo obalů z fast foodů, vůbec neznáme jejich dlouhodobé dopady na lidské zdraví. Jinými slovy, plně nerozumíme rizikům jejich užívání,“ uvedla Jane Muncke, hlavní autorka studie, odbornice na environmentální toxikologii a výkonná ředitelka Food Packaging Forum.

Třetí problém je, že pokud se do lidského těla dostávají tisíce chemických látek, experti nevědí, jak tyto chemikálie v těle fungují, pokud jsou přítomny jako jeden velký koktejl. Některé látky mohou být samy o sobě bezpečné, ale jejich kombinace s jinými může vytvořit nebezpečné účinky. „Dnes ani nevíme, v jakém množství jsou tyto látky ještě bezpečné,“ dodala Muncke.

Video, kde autoři shrnují hlavní závěry studie (v angličtině).

Na bezpečnost potravin a obalů by měly dohlížet příslušné regulační orgány jednotlivých států. Stejný tým vědců však v jedné z předchozích studií dospěl k závěru, že vlády nejsou schopny dostatečně rychle reagovat na možná zdravotní rizika způsobená kontaminací potravin z obalů. Legislativa je obecně velmi pomalá a nedaří se jí držet krok s vědeckými poznatky. A pokud již existují příslušné zákony a vyhlášky, často jsou tak vágní, že je nelze efektivně vymáhat, uvedl on-line deník Business Insider.

„Rádi bychom, aby byla tato nová zjištění využita k vylepšení bezpečnosti materiálů přicházejících do kontaktu s potravinami. A to jak z hlediska předpisů, tak i vývoje bezpečnějších alternativ,“ dodala Muncke.