Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Jedlé obaly

Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně vyvíjejí obaly, které by se daly jíst spolu se zabalenou potravinou

Jedlé obaly
ilustrační foto | Shutterstock.com

Momentálně se zaměřili na materiál na bázi bílkovin, který připomíná pružnou kuchyňskou fólii. Variant je ale více. Obaly mohou mít rovněž podobu spreje či tekutiny a potraviny se do nich „namáčejí“.

Mezi hlavní výhody patří snadná výroba a výrazné omezení produkovaného odpadu včetně nulové přítomnosti mikroplastů.

Jedním z hlavních problémů, které vědci musejí vyřešit, je nedostatečná odolnost jedlých obalů vůči vodě. Současné prototypy nejsou vhodné pro potraviny s vysokým obsahem vody.