Kamala Harrisová táhne. Fanoušek na jejím jméně vydělal statisíce

Americká viceprezidentka a protikandidátka Donalda Trumpa v podzimních prezidentských volbách, Kamala Harrisová, se veze na vlně pozornosti. Příznivec demokratů Jeremy Green Eche nyní prodal doménu s jejím jménem za patnáct tisíc dolarů, tedy 380 tisíc korun.

Kamala Harrisová táhne. Fanoušek na jejím jméně vydělal statisíce
Kamala Harrisová | Shutterstock.com

Velký mediální a veřejný zájem o Kamalu Harrisovou je pochopitelný: v prezidentském klání chce porazit Donalda Trumpa a díky pozici úřadující viceprezidentky má téměř neomezený přístup do médií a obrovský dosah na sociálních sítích. Jejímu týmu se navíc daří prezentovat ji jako úspěšnou, svěží a trendy ženu, která myslí na všechny možné menšiny. Sama Harrisová pro to dělá maximum: je aktivní na sociálních sítích, její charakteristický smích a bezprostřední proslovy a tanečky oslovují mládež.

Tento týden Kamala Harrisová vnesla nový vítr do plachet své kampaně oznámením svého kandidáta na viceprezidenta. Stal se jím guvernér Minnesoty Tim Walz. „Progresivní guvernér, válečný veterán z Afghánistánu a oblíbený politik amerických venkovanů,“ představil ho online deník Echo24.

Výběr Walze jako kandidáta na viceprezidenta však nepotěšil jen zmíněné venkovany, ale také demokratického příznivce a právníka z Brooklynu, Jeremyho Greena Echeho. Ten totiž jako svůj koníček odhaduje možné kandidáty na prezidenty a viceprezidenty a podle svých tipů skupuje internetové domény. Tentokrát se mu skutečně povedl mistrovský zásah: správně odhadl nejen kandidátku na prezidenta (Harrisová), ale rovněž kandidáta na viceprezidenta (Walze). Jako držitel domény HarrisWalz.com se tak nyní stal středem zájmu všech doménových spekulantů na světě.

Eche tuto doménu zaregistroval a zaplatil již v roce 2020. V té době byla Harrisová ještě málo známou senátorkou za stát Kalifornie, ale pozornost vzbudila tím, že se zapojila do klání o demokratickou nominaci na prezidenta. Z ní nakonec odstoupila, ale nikoli bez úspěchu. Za viceprezidentku si ji vybral Joe Biden, který nakonec ve volbách zvítězil.

Jak Eche přiznal deníku Business Insider, doménu zakoupil za necelých 10 dolarů, tedy za asi 230 korun. Následně ji každý rok za stejnou částku obnovoval, kdyby se jeho tip náhodou trefil v následujících volbách. A to se skutečně stalo. Hned v den, kdy Harrisová oznámila výběr Walze, Eche lukrativní doménu prodal kupci za 15 tisíc dolarů, tedy asi 378 tisíc korun.

Doménu nekoupil přímo štáb Harrisové. Eche si však jako příznivec a volič Demokratické strany dal záležet, aby neskončila v rukou protistrany, tedy týmu Donalda Trumpa. „Kupec není přidružený k žádné kampani, ale je příznivcem Harrisové a kupuje doménu, aby ji ochránil," řekl Eche s tím, že tento tajemný kupující se označuje za „ochránce domén“.

Ostatně, právník Eche má s tímto vlastní neblahou zkušenost. V roce 2016 totiž správně tipnul demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou i jejího kandidáta na viceprezidenta Tima Kainea. Doménu ClintonKaine.com od něj následně koupil zájemce, u něhož se prokázalo napojení na štáb Donalda Trumpa. Na webu pak visely materiály očerňující Clintonovou. Trump ji nakonec ve volbách porazil. I tehdy Eche za doménu dostal 15 tisíc dolarů, ale z prodeje nakonec neměl radost. „Dodnes jsem z toho otrávený,“ přiznal.

Právník již plánuje svůj další úspěšný zásah v budoucnu. Vlastní prý také řadu doménových jmen pro guvernérku Gretchen Whitmerovou z Michiganu, o které se spekuluje, že by mohla kandidovat na prezidentku v roce 2028, stejně jako několik domén spojených s Walzem, pro případ, že by současný kandidát na viceprezidenta v budoucnu kandidoval na prezidenta. Několik tipů má rovněž pro budoucí kandidáty Republikánské strany.