Vytěžit co nejvíce ropy, dokud to jde. Indie ruší regulaci a láká fosilní firmy

Nejlidnatější země světa se pochlubila novými nalezišti ropy a zemního plynu. Indický kabinet chce nalákat zahraniční ropné firmy na radikální zjednodušení předpisů pro těžbu.

Vytěžit co nejvíce ropy, dokud to jde. Indie ruší regulaci a láká fosilní firmy
Indie chce snížit závislost na dovozu fosilních zdrojů výrazným zvýšením vlastní produkce | foto Shutterstock.com

Velké ropné firmy v čele s giganty BP, ExxonMobil, Chevorn nebo Petrobras mají mít prakticky volnou ruku pro své operace v Indii. Oznámil to indický ministr ropy a zemního plynu Hardíp Singh Puri, který už s manažery ropných společností začal jednat. Jde mu o to, aby se začalo co nejvíce těžit v indických pobřežních vodách, dokud má globální trh o ropu a plyn zájem a celosvětová poptávka roste.

Ministr opakuje, že se Indie může pochlubit bohatými ložisky ropy, která mají velikost několika ropných polí, která byla nedávno nalezena v jihoamerické Guyaně. „Nyní se jedná o závod,“ řekl k tomu, že je nutné začít těžit co nejdříve, než se začne projevovat celosvětové úsilí využívat bezuhlíkové zdroje a opustit používání fosilních zdrojů.

Vláda dlouholetého indického premiéra Naréndry Módího má očividně zájem začít těžit co nejdříve a snaží se předehnat konkurenci, všiml si list Financial Times. Především chce odstranit v sektoru průzkumu a těžby ropy a plynu byrokratické překážky a regulace.

Poradenská společnost S&P Global Commodity Insights se domnívá, že Indie může mít nově k dispozici až 22 miliard barelů ropy. To by zemi řadilo na podobnou úroveň v zásobách černého zlata, jakým disponuje Katar.

Odborníci z Mezinárodní agentury pro energii jsou nicméně pesimističtí ohledně toho, že by asijská země dokázala v dohledné době výrazněji zvýšit těžbu ropy, jež nyní produkuje asi 700 tisíc barelů fosilní suroviny denně. Obávají se, že velkolepá oznámení indické vlády nemusí znamenat, že půjdou fosilní suroviny pod mořským dnem rychle a levně vytěžit, což může řadu velkých olejářských společností od průzkumu a potenciální těžby odrazovat.

Ministr Puri nicméně zahraničním zájemcům o těžbu slibuje byznys, který dosáhne objemu sta miliard dolarů (2,3 bilionu korun) do roku 2030. Indická ekonomika chce výrazným zvýšením domácí těžby snížit dovoz fosilních surovin, ročně za ně utratí až 150 miliard dolarů. I proto chce přijetím nového zákona co nejvíce usnadnit pravidla pro rozvoj nových ropných vrtů.

Indie také zásadně rozšířila plochu – o více než milion čtverečních kilometrů – , na které může probíhat další ropný průzkum a případná těžba. Data o nalezištích poskytla indická vláda také americké univerzitě v texaském Houstonu, která se zaměřuje na výzkum nových technologií pro těžbu ropy a zemního plynu. 

Zahraniční investoři doufají, že se Indie stane v následujících letech motorem asijské ekonomiky a poptávka po ropě i zemním plynu bude stoupat. „Indická ekonomika roste a vypadá velmi zdravě,“ pochvaluje si ředitel společnosti ExxonMobil Darren Woods.