Humří zázrak: Růžový obr s příchutí cukrové vaty

https://www.seacoastsciencecenter.org/

Humří zázrak: Růžový obr s příchutí cukrové vaty

V posledních dnech vzbudil velkou pozornost mimořádně vzácný nález u pobřeží New Hampshire. Mladý rybář Joseph Krame zde koncem července ulovil humra, jehož zbarvení připomíná cukrovou vatu. Tento fenomén se vyskytuje pouze u jednoho z 100 milionů humrů, což z něj činí skutečně výjimečný úlovek.

Michael Skřivan

Michael Skřivan

šéfredaktor

Humr, který na první pohled zaujme svými živými růžovými, fialovými a modrými odstíny, byl darován do Seacoast Science Center v Rye, New Hampshire. Zde je nyní vystaven veřejnosti a podle slov Karen Provazzy, zaměstnankyně centra, je "zdravý a dobře se stravuje".

Zatímco běžní humři mají hnědo-marmurové zbarvení, které jim pomáhá maskovat se na mořském dně, tento exemplář vyniká svou pestrou paletou barev. Odborníci se domnívají, že za tímto neobvyklým zbarvením stojí kombinace genetických faktorů a stravy.

Normální zbarvení humrů je výsledkem složitého procesu, při kterém se červený pigment astaxanthin, získaný z potravy, ukládá v různých vrstvách krunýře a interaguje s proteiny. U "cukrové vaty" humra se předpokládá, že genetická mutace narušila tento proces, což vedlo k unikátnímu zbarvení.

Kromě genetických faktorů může mít na intenzitu zbarvení vliv i strava bohatá na astaxanthin, jako jsou krabi a krevety. Naopak strava s menším obsahem tohoto pigmentu může vést k méně výrazným barvám.

Věk tohoto vzácného humra se odhaduje mezi 8 a 10 lety. Nyní bude mít zajištěný bezpečný domov v Seacoast Science Center, kde se připojí k dalšímu humrovi se zbarvením tzv."cukrové vaty", který byl chycen v listopadu 2021.

Tento nález poskytuje jedinečnou příležitost pro veřejnost vidět na vlastní oči tento přírodní fenomén a pro vědce studovat genetické variace u mořských živočichů.

Související články