Stávka v přístavech ohrožuje vánoční nákupy v USA

Pokud se v úterý uskuteční stávka pracovníků v přístavech na východním a jižním pobřeží USA, jak se očekává, mohlo by to narušit dodávky mnoha oblíbených produktů. Ačkoli se firmy na situaci připravují, jejich možnosti jsou omezené.

Stávka v přístavech ohrožuje vánoční nákupy v USA
Stávka v přístavech ohrožuje vánoční nákupy v USA | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Dopad na sváteční sezónu bude omezený

Dobrá zpráva je, že vánoční nákupy by neměly být výrazně postiženy. Podle Národní federace maloobchodníků se již většina zboží určeného pro svátky nachází na území USA. Jonathan Gold, viceprezident federace, uvedl, že maloobchodníci letos zahájili přepravu zboží dříve než obvykle, už na konci května či začátkem června.

Možný nedostatek ovoce a nápojů

Největší dopad by stávka mohla mít na dodávky čerstvého ovoce, především banánů. Většina banánů konzumovaných v USA je dovážena a významná část těchto dodávek prochází přístavy, které by mohly být stávkou zasaženy. Podobně by mohla být narušena distribuce třešní a jiného ovoce.

Stávka by rovněž mohla zasáhnout dodávky alkoholických nápojů. Chris Swonger, generální ředitel Rady destilovaných nápojů, varoval, že i jednodenní stávka může mít významné následky, zejména v předvánočním období, kdy je poptávka po těchto produktech nejvyšší.

Ohrožení automobilového průmyslu

Ačkoli jsou aktuální zásoby nových vozidel v USA dostačující, delší stávka by mohla způsobit potíže. Mark Gillies, mluvčí Volkswagenu, upozornil, že je obtížné přesně předpovědět, jaký bude dopad, ale hlavním problémem by mohl být nedostatek dílů pro výrobu automobilů. To by mohlo vést k situaci podobné té, kterou jsme zažili před několika lety.

Obavy z dlouhodobých následků

Odborníci varují, že i krátká stávka může mít dlouhodobé následky. Jonathan Gold připomněl, že po 11denním uzavření přístavů na západním pobřeží v roce 2002 trvalo až šest měsíců, než se situace vrátila do normálu.