Cla na oxid titaničitý ohrožují evropské výrobce barev: hrozí bankroty a propouštění

Evropská unie nedávno uvalila cla až 39,7 % na dovoz oxidu titaničitého (TiO2) z Číny, což způsobuje vážné obavy mezi evropskými výrobci barev. Ti varují, že tato opatření mohou mít katastrofální důsledky pro jejich odvětví.

Cla na oxid titaničitý ohrožují evropské výrobce barev: hrozí bankroty a propouštění
Cla na oxid titaničitý ohrožují evropské výrobce barev: hrozí bankroty a propouštění | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Nicolas Dujardin, generální ředitel francouzské rodinné společnosti Océinde, označil situaci za „otázku přežití“ pro mnoho firem v tomto sektoru. Pokud budou cla potvrzena v současné výši, mohlo by to podle něj vést k bankrotům, zejména mezi menšími výrobci.

Paula Salastie z finské společnosti Teknos upozorňuje na možné dlouhodobé následky. Vysoká cla by mohla způsobit propouštění zaměstnanců a přesun investic mimo EU. Navíc by nedostatek surovin mohl přerušit výrobu.

Velcí hráči v oboru, jako PPG, druhý největší výrobce barev na světě, rovněž tato opatření kritizují. Pedro Serret Salvat z PPG uvedl, že cla mají „negativní dopad na konkurenceschopnost“ evropských výrobců.

Naopak výrobci TiO2 tato opatření vítají. Jeffrey Neuman ze společnosti Tronox argumentuje, že ochrana průmyslu TiO2 je klíčová nejen pro samotné odvětví, ale i pro evropský letecký průmysl, který používá titan vyráběný z TiO2.

Situaci komplikuje globální kontext. Čínská produkce TiO2 dramaticky vzrostla za posledních 15 let, což vedlo k uzavření několika evropských závodů. Země jako Brazílie a Indie navíc zahájily antidumpingová vyšetřování proti čínskému vývozu TiO2.

Evropská komise se zatím k celé situaci nevyjádřila, ale oznámila, že výrobci barev mají čas do 21. října na předložení svých názorů, než členské státy hlasují o potvrzení cel.

Spor zdůrazňuje komplikovanou pozici EU, která se snaží chránit své průmysly před čínskou konkurencí, aniž by zároveň zvyšovala inflaci a náklady pro své vlastní výrobce. Řešení této situace bude klíčové pro budoucnost evropského průmyslu barev a souvisejících odvětví.