Vědci odhalili překvapivou hmotnost internetu

Mnoho lidí si představuje internet jako nehmotný fenomén, existující v jakémsi digitálním prostoru. Nová studie však překvapivě ukazuje, že i tato abstraktní síť má svou fyzickou hmotnost.

Vědci odhalili překvapivou hmotnost internetu
Vědci odhalili překvapivou hmotnost internetu | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Co tvoří hmotnost internetu?

Seitz odhadl množství elektronů, které proudí internetem, aby byla tato síť funkční. Podle jeho výpočtů je hmotnost těchto elektronů přibližně 50 gramů. Tento pohyb elektronů umožňuje například streamování videí nebo online nakupování.

Hmotnost informací

Profesor John D. Kubiatowicz z Kalifornské univerzity vysvětlil, že i samotné informace mají svou hmotnost. Na příkladu e-knihy ukázal, že elektrony uvězněné v tranzistorech získávají vyšší energii, což zvyšuje jejich hmotnost.

Reakce veřejnosti

Tato zjištění vyvolala smíšené reakce. Někteří lidé označili tuto myšlenku za „absurdní“, zatímco jiní upozornili, že výpočet nezahrnuje fyzické komponenty potřebné k fungování internetu.

I když je představa o hmotnosti internetu fascinující, je nutné si uvědomit, že tento výpočet nezahrnuje veškerou infrastrukturu potřebnou pro jeho provoz. Přesto nám tato studie poskytuje zajímavý pohled na fyzickou stránku digitálního světa.