Korálové útesy v ohrožení: Léky ničí korály zevnitř

Výzkumníci vedení Noou Shenkar objevili v Akabském zálivu Rudého moře znepokojivé stopy farmaceutických látek v mořských organismech. Ve vzorcích korálů nalezli deset běžně užívaných léků, což vyvolává vážné otázky o dopadech lidské činnosti na podmořské ekosystémy.

Korálové útesy v ohrožení: Léky ničí korály zevnitř
Korálové útesy v ohrožení: Léky ničí korály zevnitř | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Vědecký tým zkoumal 96 vzorků tvrdých korálů a zjistil přítomnost farmaceutik ve všech exemplářích, včetně těch z hloubky přesahující 30 metrů. Mezi detekovanými látkami byla antibiotika, antidepresiva, léky na vysoký krevní tlak a další běžně předepisované přípravky.

„Byli jsme zaskočeni rozsahem výskytu léků i ve velkých hloubkách,“ uvedla Shenkar. Nejčastěji nalezenou látkou bylo antibiotikum sulfamethoxazol, které se vyskytovalo v 93 % analyzovaných vzorků.

Vědci upozorňují, že tyto farmaceutické látky mohou mít závažné důsledky pro mořské organismy. Předchozí studie ukázaly negativní dopady léků na reprodukční chování ryb a kognitivní funkce hlavonožců. Existují rovněž obavy, že mohou narušit i reprodukční cykly korálů.

Gal Navon, spoluautor studie, zdůraznil, že korálové útesy jsou již nyní pod tlakem kvůli změně klimatu, znečištění a nadměrnému rybolovu. Přítomnost léků v jejich tkáních představuje další vážnou hrozbu pro tyto křehké ekosystémy.

Vědci proto apelují na zlepšení čištění odpadních vod a odpovědnější likvidaci farmaceutických přípravků. „Musíme vyvinout nové technologie pro čištění odpadních vod, které dokážou účinně odstraňovat farmaceutické látky,“ zdůraznila Shenkar.