Superbakterie zabijí během pár desítek let až 40 milionů lidí. Nepomůžou ani antibiotika

Rostoucí antimikrobiální rezistenci přičítají vědci nadměrnému používání antibiotik.

Superbakterie zabijí během pár desítek let až 40 milionů lidí. Nepomůžou ani antibiotika
Superbakterie jsou odolné vůči lékům | ilustrační obrázek: Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Je to jedna z největších hrozeb pro lidstvo: bakterie, které se v průběhu let učí odolávat antibiotikům rychleji, než lidé dokáží vymýšlet nová. Takzvané superbakterie mají do roku 2050 zabít 39 milionů lidí po celém světě. Rychlost se navíc bude zvyšovat – na přelomu století budou stát za asi osmi miliony úmrtími ročně, upozorňují autoři studie zveřejněné v odborném časopise The Lancet

Rostoucí antimikrobiální rezistenci přičítají vědci nadměrnému používání antibiotik, a to jak u lidí, tak u zvířat, připomíná Deník. To prý následně ztěžuje léčbu infekcí a zvyšuje i jiná rizika, která se týkají například léčby rakoviny, doplňuje iDnes. Řešením by mohl být vznik nového typu léčiv či částečné omezení využívání antibiotik. 

Růst úmrtí způsobených superbakteriemi

Dobrou zprávou je, že úmrtí na superbakterie se většinou netýká dětí mladších pěti let, upozorňuje ČT24. Zranitelnější jsou lidé starší sedmdesáti let, u nichž úmrtnost v posledních letech vzrostla o více než 80 procent. 

Agentura Bloomberg ještě poukázala na otevřené prohlášení více než 80 renomovaných institucí, které požadují vytvoření akceschopné iniciativy. Ta by měla účinně řešit potíž stoupající bakteriální rezistence. Podle nich by ignorování problému mohlo kromě velkého množství úmrtí způsobit i propad světové ekonomiky a dodatečné náklady na zdravotní péči.