Devadesátiprocentní úspěšnost: Mladé korály z IVF přežily rekordní horko

Nová studie přináší povzbudivé zprávy pro budoucnost korálových útesů. Vědci zjistili, že mladé korály vytvořené pomocí metody in vitro fertilizace (IVF) překvapivě dobře odolaly loňské rekordní mořské vlně veder v Karibiku.

Devadesátiprocentní úspěšnost: Mladé korály z IVF přežily rekordní horko
90% úspěšnost: Mladé korály z IVF přežily rekordní horko | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Výzkum vedený Dr. Margaret Miller z organizace Secore International ukázal, že 90 procent mladých korálů rozmnožených pomocí IVF zůstalo zdravých a barevných. Naproti tomu pouze asi čtvrtina starších korálů si udržela dobrý stav. Zbylé starší kolonie, z nichž některé mohly být staré i staletí, byly buď vybělené vlivem horka, nebo uhynuly.

„Bylo to strašné období. Ale byla jsem ohromená a překvapená, že data ukázala tak extrémní rozdíl,“ uvedla Dr. Miller.

Studie zahrnovala 771 mladých korálů vysazených na obnovených útesech u pobřeží Mexika, Dominikánské republiky, Amerických Panenských ostrovů a nizozemských karibských území. Metoda IVF, vyvinutá organizací Secore, spočívá ve sběru korálových vajíček, jejich oplodnění v laboratoři a následném vysazení mladých korálů do útesů.

Důvody vyšší odolnosti mladých korálů vůči tepelnému stresu zatím nejsou zcela jasné. Dr. Miller se domnívá, že by mohly být schopnější získávat symbiotické řasy odolné vůči horku a experimentovat s různými druhy řas.

Přestože jsou tyto výsledky nadějné, odborníci zdůrazňují, že řešení základních příčin klimatických změn zůstává klíčové pro dlouhodobé přežití korálových útesů. „Musíme řešit základní příčiny globálních klimatických změn. Ale myslím si, že je důležité, abychom v mezičase doplňovali korálové populace, protože by nám to mohlo koupit nějaký čas,“ uzavírá Dr. Miller.