Volvo couvá od zásuvky. Automobilka zahazuje plány na plně elektrickou budoucnost

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

Celý článek
0

Mladí lidé nevěří ve vlastní bydlení. „Nezadlužíme se na celý život“

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Celý článek
0

Raiffeisenbank se ocitla ve zlaté ruské pasti

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Celý článek
0

Gastrofirem přibylo, třetina jich ovšem „spí“

Pandemie skolila mnoho restauratérů. I v éře okének se však některým daří fungovat a jiní otevírají i nové podniky.

Gastrofirem přibylo, třetina jich ovšem „spí“
Arnošt Kuchař kvůli koronaviru zavřel svůj hudební klub. Ihned se však pustil do nového projektu a na přelomu 30 31 roku otevřel restauraci SamoSebou. | Tomáš Novák týdeník HROT

V Česku existuje podle dat společnosti Bisnode 22 355 firem zabývajících se gastronomií. To je o 35 více než před rokem a ukazuje se, že i navzdory lockdownům v Česku nové restaurace stále otevírají.

Určitě to však neznamená, že by těžce zkoušený sektor proplouval krizí snadno. Podle údajů provozovatele systémů pro EET Storyous jsou tržby jeho klientů z řad restauratérů na polovině loňských čísel a 33 procent z nich nevykazuje vůbec žádné tržby. To znamená, že nemají otevřené ani okénko. 

„Je smutné, že náš stát rok od vypuknutí pandemie dosud nepřišel se systémem, který by finančně nelikvidoval obchodníky a restauratéry. Ze vzorku dat našich klientů to jednoznačně vyplývá, a přestože se mnohým z nich podařilo přenastavit způsob fungování tak, aby v dnešní nelehké době přežili, není to pravidlem obecným či pro všechny,“ říká šéf Storyous Igor Třeslín.

 

Jedním z těch, kdo to nevzdávají, je Arnošt Kuchař. Ještě loni provozoval poblíž Můstku v centru Prahy hudební klub Batalion, hned na začátku pandemie byl však nucen zavřít. Nové situaci se ale přizpůsobil a na přelomu roku otevřel nový podnik.

„Batalion byl spíš turistické místo, tady by to mělo být zaměřeno na českou klientelu. Dole bude rychlé občerstvení z čerstvých surovin, hamburgery, hotdogy, hranolky, časem i něco sladkého. Tady nahoře pak grilovaná masa,“ popisuje Kuchař v horním části dvoupatrové restaurace SamoSebou na Žižkově. 

Reportáž o tom, jak se čeští gastronomové perou s pandemií, si můžete přečíst v tištěném vydání týdeníku Hrot, které vychází v pondělí 8. března 2021.