Digitalizace v ohrožení: Stát nemá IT specialisty

Český státní sektor se potýká s kritickým nedostatkem IT specialistů, což vážně ohrožuje jeho schopnost modernizovat a digitalizovat důležité veřejné služby. Hlavním problémem je výrazný rozdíl v platech a méně atraktivní benefity oproti soukromému sektoru.

Digitalizace v ohrožení: Stát nemá IT specialisty
Digitalizace v ohrožení: Stát nemá IT specialisty | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Výrazný rozdíl v odměňování

Denisa Janatová, ředitelka společnosti Smitio, v tiskovém vyjádření upozorňuje: „Průměrný plat IT odborníků ve státní správě činí zhruba 45 až 50 tisíc korun měsíčně, zatímco v soukromých firmách se běžně pohybuje okolo 75 tisíc korun.“ Tento až 40% rozdíl v odměňování je klíčovým důvodem, proč IT specialisté volí soukromé firmy.

Zastaralé postupy při náboru

Státní instituce navíc zaostávají i v přístupu k náboru. Například Úřad vlády hledá datového analytika s magisterským vzděláním, ale nepožaduje žádnou praxi. „Z hlediska personalisty působí úsměvně i nabídka benefitů, jako je pružná pracovní doba nebo služební telefon a počítač, což jsou v soukromém sektoru běžné věci,“ dodává Janatová.

Nedostatek specializovaných odborníků

Podle Kateřiny Marešové ze společnosti Smitio chybí specialisté v oblastech kybernetické bezpečnosti, správy systémů, cloudových technologií, datové analýzy a softwarového vývoje. „V soukromém sektoru jsou tyto pozice odměňovány částkami, které se blíží 100 tisícům korun měsíčně, což je pro státní správu nepředstavitelné,“ konstatuje Marešová.

Experti navrhují několik kroků, jak situaci zlepšit:
- Zvýšit platy na konkurenceschopnou úroveň.
- Nabízet flexibilnější pracovní podmínky, včetně možnosti práce z domova.
- Zajistit atraktivnější benefity.
- Modernizovat technologie a pracovní nástroje.

Plánovaná novela zákona o státní službě by mohla přinést vyšší tabulkové platy a snížit přísné požadavky na vysokoškolské vzdělání. I přesto ale Marešová upozorňuje, že jistota stabilního příjmu ve státní správě v současné situaci na pracovním trhu většinu IT odborníků nepřesvědčí.