Chutná vám Starobrno? Brněnský historik tvrdí, že tamní pivaři teď zažívají zlatý věk

Shutterstock.com

Chutná vám Starobrno? Brněnský historik tvrdí, že tamní pivaři teď zažívají zlatý věk

Autor knih o pivu přednáší na Mendelově univerzitě a pomáhá Českému svazu pivovarů a sladoven v úsilí o zapsání české pivní kultury na seznam světového dědictví UNESCO.

Zatímco ve středověku se brněnské pivo podle dobového pramene prakticky nedalo pít, nyní mají spotřebitelé široký výběr, možná nejlepší v historii. V rozhovoru s ČTK na to poukázal historik pivovarnictví Filip Vrána, autor nové knihy Pivní Brno, kterou vydává nakladatelství Jota. Popisuje v ní pivovarnictví a pivní kulturu ve městě od počátků po současnost. Zájemcům poslouží také jako originální průvodce po místech spojených s pivem, jeho výrobou i konzumací.

„Pivní nabídka je v Brně opravdu obrovská, množství značek a druhů piv je nebývalé, spotřebitel je teď v nejlepší situaci, co kdy byl. Může si vybírat. Pro řadu lidí ale může být těžké se v tom labyrintu značek vyznat. Cílem knihy je právě posílit znalost a kontext,“ řekl ČTK Vrána

V Brně momentálně funguje 15 minipivovarů, například Moravia, Hauskrecht nebo Pegas, a jeden průmyslový pivovar, tedy Starobrno. Specializované pivnice a pivotéky nabízejí také produkci zahraničních řemeslných pivovarů.

Jedním z cílů knihy je poukázat na to, že v Brně působil patrně nejslavnější sládek české historie František Ondřej Poupě. Žil v letech 1753 až 1805. Poslední léta pracoval v brněnském městském pivovaru. Na stejném místě v Dominikánské ulici se vaří pivo i dnes, a to v soukromém minipivovaru, který nese Poupětovo jméno. „Máme sice v Brně jeho pamětní desku, ale myslím, že mnoho lidí pořád neví, v čem byl výjimečný. A v knize se to dozví,“ řekl Vrána.

Autor se historii pivovarnictví věnoval v několika knihách, o tématu přednáší na Mendelově univerzitě a pomáhá Českému svazu pivovarů a sladoven v úsilí o zapsání české pivní kultury na seznam světového dědictví UNESCO. V knize Vrána zúročil také svou zkušenost turistického průvodce. Nabízí trasy v jednotlivých městských částech doplněné o vybrané hospody.

Všímá si také zaniklých míst. „Často jde o domy a objekty kolem kterých chodíme, ale nevíme o nich skoro nic. Historie pomalu mizí a průmyslové areály nahrazují developerské projekty. Někde najdeme polorozpadlý industriál, jinde jen prázdnou louku,“ uvedl autor. Kniha zájemce zavede i na židovský hřbitov, kde jsou pohřbení skoro všichni klíčoví majitelé brněnských pivovarů z konce 19. století.