Byznys po drátě

Firma, kde se potkává Petr Kellner a český stát, se plánuje dělit. Kdo na tom vydělá?

Byznys po drátě
ilustrační foto | Tomáš Turek týdeník HROT

Polostátní ČD - Telematika chystá personální škatulata. Jenže co na první pohled může znít jako běžná věc, v sobě skrývá důležitý podtext. Firma s miliardovými tržbami je jednou z mála, kde se napřímo potkal stát a PPF miliardáře Petra Kellnera. Provozuje druhou nejrozsáhlejší optickou síť v Česku, spadá pod kritickou infrastrukturu a fungují na ní i klíčové státní instituce. A tím přesunem je myšlen odchod desítek lidí mimo skupinu Českých drah, které vlastní více než 70 procent firmy.

Přesun se má týkat zhruba dvou desítek lidí a jejich novým působištěm má být Správa železnic. Jde o státní organizaci stojící mimo skupinu Českých drah. Týdeníku Hrot plán potvrdily České dráhy. „Můžeme potvrdit, že mezi Správou železnic a ČD probíhají jednání ohledně služeb týkajících se správy železničního telekomunikačního majetku, které v současné době zajišťuje ČD - Telematika,“ říká mluvčí mateřských Českých drah Vanda Rajnochová. Detaily ale státní akciovka nesdělila.

Hledá se cesta

Operaci se vyplatí sledovat hned z několika důvodů. Zaprvé – nepůjde nejspíše o komerční a auditem oceněný prodej části firmy, jak by bylo jinde obvyklé. Hledá se cesta, jak převést divizi za co nejmenší náklady. Mimochodem ve hře bylo i podání hromadných výpovědí, což vedení Telematiky zarazilo. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit