Budvar vyrazil do světa

Po spolupráci s českými minipivovary se národní pivovar vydal také do zahraničí. Ležáky podle českých postupů vařili v Německu, Anglii a Dánsku

Jan Němec

Jan Němec

redaktor

Galerie (2)

Už před několika lety se Budějovický Budvar rozhodl vykročit ze škatulky velkého pivovaru, který se věnuje výhradně své produkci, a postupně oslovil několik řemeslných pivovarů. Jejich produkci nabídl ve svých hospodách a kromě toho vznikly i společné várky.

Letos Budvar představil další nový koncept, a sice spolupráci se zahraničními craftovými pivovary. Sládci se z Českých Budějovic vydali do ciziny, navštívili mnoho pivovarníků a nakonec si plácli s kolegy z Německa, Dánska a Anglie. Projekt má jednoduchou ideu: uvařit z místních surovin a na místní technologii ležák českého typu. Zadání tak znělo dodržet některé postupy, které jsou pro něj typické, například způsob rmutování nebo dlouhou dobu zrání.

„Jako národní pivovar se i na našich exportních trzích řídíme motem šířit slávu a radost z poctivého českého piva, a proto jsme spustili novou platformu Partnership Brewing (v překladu Partnerské vaření), kdy vaříme poctivý český ležák s renomovanými zahraničními pivovary,“ vysvětluje manažer exportního marketingu Budějovického Budvaru Ivan Selestiansky.

Výsledek Budvar představil letos v září v pražské pivnici Dva kohouti. Výsledky své práce sem osobně přijeli představit zástupci pivovarů Brlo z Berlína, Mikkeller z Kodaně a Thornbridge z Manchesteru.

Ochutnávka ukázala, jak rozmanitý i ležák vyrobený v podstatě stejným způsobem může být. Berlínské pivo nazvané Ok, Czech vařili sládci z pivovaru Brlo z místních sladů a německého původu byl i jeden z chmelů. Chuťově tak pivo, navzdory českým postupům, nezapře tradici německého pivovarnictví.

Své variace na český ležák přijeli ke Dvěma kohoutům představit sládci z Německa, Anglie a Dánska.

Archiv

Totéž platí pro nápoj uvařený ve varnách manchesterského Thornbridge. Také v tomto případě sládci použili lokální suroviny; důležitý vliv na výsledek ale měla podle nich také specifická měkká voda z oblasti Peak District. Ta je podle nich pro ležák ideální.

Velká očekávání panovala kolem výsledku kooperace s dánským Mikkellerem. Mezi fanoušky produkce minipivovarů jde bez nadsázky o legendu. Zakladatel Mikkelleru Mikkel Bjergsø začínal jako mnoho pivních nadšenců ve své kodaňské kuchyni, za dvacet let vaření se proslavil odvážným a experimentálním přístupem. Ne náhodou je držitelem mnoha ocenění z nejrůznějších pivovarských soutěží a otevírá bary pod svým jménem ve městech po celém světě.

V případě kooperace s Budvarem se ale přece jen brzdil v rozletu, a tak i jeho várka, čepovaná u Dvou kohoutů z dřevěného sudu, chuťově potěšila milovníky české ležácké tradice.