Bod zlomu. Evropa musí spoléhat na čínské větrné turbíny, aby splnila zelené cíle

Čínské firmy nabízejí technologie pro výstavbu větrných parků o desítky procent levněji než evropská konkurence. Spor se v rámci EU vede o to, zda podpořit evropské výrobce za vyšší cenu, nebo naopak čínské firmy, aby zelená transformace proběhla rychleji a levněji.

Bod zlomu. Evropa musí spoléhat na čínské větrné turbíny, aby splnila zelené cíle
Vsadí Evropa ve velkém na čínské větrné turbíny? – Ilustrační obrázek | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Evropská unie má v souvislosti s ambiciózními zelenými plány zásadní dilema. Její průmysl totiž nedokáže vyrábět zelené technologie za ceny, které nabízejí čínské firmy. Ty jsou ale masivně dotované komunistickým režimem v Pekingu.

Rostou obavy, že v případě rychlé výstavby nových větrných parků dopadne situace na evropském trhu podobně, jako tomu bylo v posledních letech ve fotovoltaickém sektoru. Produkci ovládnou asijští výrobci. Poplach u evropských producentů turbín vyvolala stavba obří větrné elektrárny v Srbsku.

Dodavatelem je sice italská společnost Fintel Energia, ta ale dováží komponenty na stavbu větrného parku od čínské firmy Zhejiang Windey. Projekt Maestrale Ring vzniká ve Vojvodině a slibuje instalovaný výkon 862,4 megawattů. Číňané dodají 112 větrných turbín, jež má každá instalovaný výkon 7,7 MW.

Takový přístup samozřejmě ohrožuje evropské výrobce, jako je dánská firma Vestas, německo-španělský Siemens Gamesa nebo německý Nordex. Čínští výrobci měli ještě loni podíl na evropském trhu s turbínami jen 1,1 procenta, situace se ale může velmi rychle změnit. Už nyní bruselské orgány začaly vyšetřovat, zda firmy z říše středu nevyužívají nedovolený dumping, aby zničily zahraniční konkurenci.

Pierre Tardieu ze skupiny WindEurope, která zastupuje 550 firem v evropském sektoru větrné energetiky, varoval před bodem zlomu, po kterém trh ovládnou čínští producenti. „Byla by to velmi špatná zpráva pro evropský trh s větrnou energií a evropskou ekonomiku obecně,“ zdůraznil. Asociace tvrdí, že Číňané nabízejí ceny o 40 až 50 procent nižší než evropská konkurence.

Srbsko není výjimkou. Také v Německu má vzniknout nová offshore větrná elektrárna, ve které budou elektřinu z větru vyrábět čínské turbíny od firmy Mingyang. Holger Matthiesen, projektový ředitel společnosti Luxcara, jež za projektem stojí, se hájí tím, že asijský výrobce nabízí nejvýkonnější turbíny na světě. Jejich projekt umožní urychlit energetickou transformaci Německa.

Rovněž ve Spojeném království si švédská společnost Hexicon vybrala Mingyang jako preferovaného dodavatele pro projekt plovoucích pobřežních větrných elektráren. Šéf portugalského větrného developera EDP Miguel Stilwell d'Andrade také připustil, že výrazně levnější čínské turbíny mohou postupně zaplavit evropský trh.

Čínská obchodní komora v EU odmítla, že by výrazně nižší ceny větrných turbín byly způsobeny státními dotacemi. Je to podle Pekingu způsobeno pouze technologickou vyspělostí čínských výrobců.