Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Vyplatí se pracovat v gastronomii a cestovním ruchu?

Gastronomie a cestovní ruch v České republice zažívají oživení. Podle nejnovějších dat z portálu Platy.cz dochází k významným změnám v poptávce po pracovnících i v jejich odměňování.

Vyplatí se pracovat v gastronomii a cestovním ruchu?
Vyplatí se pracovat v gastronomii a cestovním ruchu? | Vytvořeno pomocí Dall-e

Poptávka po pracovnících v gastronomii výrazně roste. Zejména o číšníky je zájem, poptávka po této pozici meziročně vzrostla o 12 %. Tomáš Pavlíček z pracovního portálu Prace.cz uvádí: "Zaměstnanci provozu restaurace jsou poptáváni o 6 % více." S příchodem letní sezóny se také zvyšuje počet nabídek brigádnických pozic, především v turisticky atraktivních lokalitách.

Průměrné platy v odvětví zaznamenaly meziroční nárůst o 1014 Kč na 32546 Kč. Existují však výrazné regionální rozdíly - nejvyšší platy jsou v Praze (38137 Kč), zatímco nejnižší v Moravskoslezském kraji (27530 Kč).

Zajímavý trend se objevuje v platovém ohodnocení jednotlivých pozic. Zatímco šéfkuchaři si výrazně polepšili s průměrným platem 49377 Kč (oproti loňským 45820 Kč), řadoví kuchaři a číšníci zaznamenali mírný pokles. Miroslav Dravecký z Platy.cz vysvětluje: "Ukazuje to, že restauratéři a hotely kvalitní šéfkuchaře potřebují, aby dokázali uspokojit stále náročnějšího zákazníka."

Konkrétní čísla ukazují, že průměrný plat číšníka je 30135 Kč, kuchaře 31014 Kč a pokojské 23094 Kč. Pozitivní vývoj zaznamenali také barmanské pozice, jejichž průměrný plat vzrostl na 36104 Kč.

Z hlediska regionálního rozložení nabídek brigád dominuje Praha se 40 % ze všech nabídek, následována Jihomoravským (14 %) a Středočeským krajem (11 %).

Vývoj na trhu práce v gastronomii a cestovním ruchu naznačuje, že odvětví se postupně zotavuje z předchozích obtíží.