Ústřice zdražují: Oblíbená pochoutka se stává luxusem

V posledních letech se ústřice stávají pro mnoho Američanů luxusním zbožím. Podle nedávné zprávy se ceny ústřic v restauracích vyšplhaly až na 2,50 dolaru za kus, což značí konec éry oblíbených nabídek "ústřice za dolar".

Ústřice zdražují: Oblíbená pochoutka se stává luxusem
Ústřice zdražují: Oblíbená pochoutka se stává luxusem | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Trend je součástí širšího inflačního tlaku, který ovlivňuje americkou ekonomiku. I když Federální rezervní banka USA bojuje proti inflaci, ceny zůstávají nad cílovou hodnotou, což se odráží v cenách od potravin až po bydlení.

Julie Qiu, spoluzakladatelka Oyster Master Guild, vysvětluje historický kontext: "Historicky Američané konzumovali spoustu divokých ústřic, které se vyskytovaly všude a byly levné. Lidé si vytvořili představu, že ústřice jsou levné jídlo, dokud všechny divoké ústřice prakticky nezmizely."

Důvody zdražování jsou komplexní. David Branch z Wells Fargo Agri-Food Institute poukazuje na řadu přírodních katastrof a lidmi způsobených událostí, které v posledním desetiletí decimovaly populace divokých ústřic. To vedlo k přechodu na farmový chov, který nyní tvoří až 60 % dodávek ústřic.

Změna klimatu situaci dále komplikuje. Zvyšující se teploty, změny salinity oceánů a nové nemoci ztěžují konzistentní produkci ústřic a zásobování trhu.

Paradoxně, navzdory rostoucím cenám, poptávka po ústřicích neklesá. Zejména mladší generace projevují zvýšený zájem o tuto delikatesu, což dále tlačí ceny nahoru.

Odborníci však zůstávají optimističtí. Julie Qiu věří, že dlouhodobé snahy o obnovu a udržitelné pěstování by mohly vést ke stabilizaci cen. "Doufáme, že se jednou vrátíme do doby, kdy budou ústřice dostupné jako cenově přijatelný a zdravý protein," uzavírá.